„Klubrádió
Reggeli gyors

EU: romlottak Weber esélyei, Barnier lehet a befutó

29/05/2019 13:57

| Szerző: Klubrádió

Valószínűleg nem Manfred Weber lesz az Európai Bizottság elnöke, egyre inkább Michel Barnier francia néppárti politikus neve van benne a kalapban – nyilatkozta a szakértő.

2019. május 29. Reggeli gyors / részlet - Bartha Dániel (19.05.29.)
01:12
00:00
Egyre valószínűbb, hogy nem Manfred Weber lesz az Európai Bizottság elnöke, az állam és kormányfők nagy része el sem fogadja a csúcsjelölti rendszert - mondta a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában az Euroatlanti Integrációért és Demokráciáért Alapítvány igazgatója. Michel Barnier, a Brexit-ügyi főtárgyaló sok szempontból jó kompromisszumnak tűnik – tette hozzá.

 
Michel Barnier  
Forrás: Flickr
 

Bartha Dániel beszélt arról is, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kedd este közölte: ragaszkodik ahhoz, hogy a négy legfontosabb pozíció felében nők üljenek, és jó lenne a földrajzi egyensúlyt is megtartani, Közép- és Kelet-Európából is legalább egy tisztséget betölteni.

A szakértő kiemelte, hogy ha a bizottság elnökét nem a németek adják, minden bizonnyal egy másik csúcspozíciót akarnak majd betölteni, de a Tanács élére nehéz lesz megfelelő német politikust találni, azt pedig a tagállamok többsége nem támogatná, hogy egy német vezesse az Európai Központi Bankot.

Mindezek miatt Bartha Dániel úgy véli, az is előfordulhat, hogy hosszú intézményi válság elé néz az Európai Unió.

Reggeli gyors
2019. május 29., szerda