„Klubrádió

Aggasztó az időjárás, több fiatal mehet szavazni

23/05/2019 16:56

| Szerző: Klubrádió

Hagyományosan alacsony a részvétel az EP-választásokon, a fiatalok pedig még az átlaghoz képest is kevesebben mennek el ilyenkor szavazni. Ezen a hétvégén ugyanakkor várhatóan többen voksolnak majd, mint korábban. Mivel csábítják az európai pártcsaládok a fiatalokat?

2019. május 23. Y - Galavits Patrik generációs műsora (2019. május 23., csütörtök 15:00)
46:39
00:00
Műsorvezetők: Galavits Patrik

Miért szavaz viszonylag kevés fiatal az EP-választásokon, és idén ez várhatóan miért fog változni? Ez volt az Y egyik kérdése, amelyre a műsor vendégei, Barlai Melani, az Andrássy Egyetem tudományos munkatársa és Bukovics Martinnal, az Azonnali főszerkesztője hasonlóan válaszolt. Szerintük május 26-án elsősorban azért várható magasabb részvételi arány a fiatalok körében, mert mára valóban fontos társadalmi üggyé vált a klímaváltozás, ami pedig az Y-generáció – vagyis a nyolcvanas években és a kilencvenes évek első felében születettek – egyik kiemelt témája.

A műsor vendégei elemezték az egyes pártcsaládok fiataloknak szóló üzeneteit is, és azt találták, hogy a nagy tömörülések mindannyian előtérbe helyezték a zöld problémákat, illetve a digitális jövő kérdéseit. Az EP-választás témái kapcsán, szóba jött a Vokskabin nevű alkalmazás is, amelynek segítségével a felhasználók megtudhatják, mely pártok üzenetei állnak hozzájuk a legközelebb.

Erre rímel, hogy az Y-generációnak, amely egész másképp gondolkodik Európáról, mint a szüleik nemzedéke, egyre erősebb a befolyása a társadalomban. Ennek kapcsán a műsorban kiemeltük az európai nézőpontot erősítő, más országok megismerését is elősegítő Erasmus-program jelentőségét, és azt, hogy a hasonló oktatási programokra a pártcsaládok jóval több pénzt szánnának, mint korábban – a Zöldek például megtízszereznék az erre fordított összeget.

A Néppártról és a Fideszről külön is szó volt. Az Y vendégei szerint előbbi sok tekintetben nagyon hasonlóan gondolkodik a fiatalok és a családok támogatásáról, és az otthonteremtés megkönnyítéséről is, mint a magyar kormánypárt. A Néppárt fontos javaslatai közé tartozik, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankot (EBRD) lakásépítési hitelprogramot indítson.

Az adást a fenti lejátszóra kattintva és Spotifyon is meghallgathatják.

Y
2019. május 23. csütörtök 15:00
műsorvezető: Galavits Patrik