„Klubrádió
Reggeli gyors

Még ennyit sem tesztek meg értünk? – Fiatalok üzentek Orbánéknak

2/04/2019 09:35

| Szerző: Klubrádió

Nyílt levelet írtak a Fridays for Future magyar aktivistái a visegrádi államok és Németország vezetőinek, miután azok elutasították az Európai Bizottság 2050-ig szóló klímatervét. A mozgalom péntekenként világszerte utcára hívja a fiatalokat.

2019. április 02. Reggeli gyors -részlet 19.04.02. Galavits Patrik
05:56
00:00

„A partvonalról nézzük, ahogy a kormányaink semmibe veszik az alapvető jogainkat, az igazságot és a józan észt” – áll a Fridays for Future által angolul megfogalmazott nyílt levélben, amit azon országok vezetőinek, köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek, címeztek, amelyek az Európai Parlament által megszavazott klímacélokat elutasították. " ...  a vezetőink még ennyit sem képesek megtenni értünk" – szól az üzenet egy másik mondata.

Ez alapján 2050-ig az uniós tagállamoknak nullára kellett volna leszorítaniuk az üvegházhatású gázok kibocsátását. Magyarország mellett Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Németország sem fogadta el a tervezetet – azt akarják elkerülni, hogy konkrét időponthoz legyen kötve ennek a célnak az elérése.

A Fridays for Future egyik magyar aktivistája, Pribéli Levente úgy látja, a 2050-ig tartó zéró kibocsátás elutasításával a politikusok a minimumot sem teljesítik a fiatal generációkért. A Fridays for Future Magyarország által megfogalmazott nyílt levelet hamarosan aláírta minden visegrádi ország hasonló mozgalma mellett a német, a skót, a lett és a svájci klímavédelmi kezdeményezés is.

Mika János klímakutató nem látja ekkora ballépésnek a megállapodás elutasítását. Szerinte könnyen lehet, hogy a megfogalmazott cél nem volt kellően megalapozott. „Elképzelhető, hogy elő kell készíteni egy lassúbb tempójú, reálisabb csökkentést. Nem szükségszerű, hogy így maradjon.”

A megállapodás a májusi EP-választások után újra napirendre kerül. Pribéli Levente azt mondja, nyílt levelükkel nyomást akarnak gyakorolni a döntéshozókra.

Jean-Claude Juncker korábban hangzatos ígéretet tett Greta Thunberg klímaaktivistának arról, hogy az EU a jövőben költségvetése jelentős részét az éghajlatváltozás elleni harcra fogja szánni. És a Fridays for Future hazai tüntetésein is egyre több politikus vesz részt. Pribéli Leventéék azt várják tőlük, hogy ne csak a tüntetéseken mutassák, fontos nekik a klímaváltozás ügye. „Saját fórumaikon beszéljenek erről, győzzék meg egymást.”

Mika János az apokaliptikus víziókkal óvatosan bánik, de hangsúlyozza: akár néhány tizedfokos felmelegedés is jelentős problémákat okozhat. „Kb. három fokos globális melegedés fölé nem szabad menni, de ebből egy fokot már elértünk. Jó lenne, ha itt megállnánk, de nem feltétlenül kötelező. Néhány tized fokkal is emelkedik az óceán szintje – ahol ez probléma, ott minden tized fok számít."

Pribéli Levente azt mondja: örül neki, hogy egyre nagyobb publicitást kap az ügyük, a közösségi médiában sokan keresik oldalukat és eseményeiket, de még sok munka vár rájuk, hogy minél szélesebb tömegekben tudatosítsák a klímaváltozás veszélyeit. Ennek a célnak az elérését szolgálja majd május 24-i, nagyobb szabású tüntetésük is. Habár Mika János nem látja ennyire sötéten a mostani döntést, azt mondja: fontos, hogy a társadalom hallassa hangját a klímaváltozással kapcsolatban.

A Fridays for Future pénteken már a hetedik budapesti tüntetését fogja szervezni, csatlakozva ezzel az elsősorban Nyugat-Európában népszerű akcióhoz.

Az összeállítást a fenti „lejátszás”ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Reggeli gyors/Riport a Fridays for Future mozgalomról
2019. április 02., kedd 07.45
riporter: Galavits Patrik