„Klubrádió
Eurozóna

Webernek a többség fog számítani

29/03/2019 14:03

| Szerző: Klubrádió

Nem engedhet meg magának egy arcvesztést Manfred Weber,. Igaz Orbán Viktor sem nagyon. Marad tehát a kivárás a választásokig - mondta Boris Kalnoky, a Die Welt budapesti tudósítója.

2019. március 29. Eurozóna - részlet 19.03.29.Boris Kalnoky
13:45
00:00

Majdnem kizárták a Fideszt az Európai Néppártból. Teljesítette ugyan a párt mindhárom követelését, de ez úgy látszik, nem volt elegendő. A Fidesz megalázó eljáráson esik át, ha visszafogadnák, akkor is karanténban lenne az EPP-n belül – mondta Boris Kalnoky, a Die Welt magyarországi munkatársa.

A német napilap budapesti tudósítója arra hívta fel a figyelmet, hogy Manfred Weber, a Néppárt EP-frakcióvezetője és választási csúcsjelöltje nem engedheti meg magának az arcvesztést, igaz Orbán Viktor Fidesz elnök, kormányfő sem. Így minden bizonnyal várnak a következő lépéssel az európai parlamenti választásokig. Akkor látja meg Weber, hogy miként tud többséget szerezni, és így a európai bizottsági elnökké válni. Bizonyára szüksége lesz zöld, szociáldemokrata és liberális szavazatokra is.

Boris Kalnoky megjegyezte, szerinte a nemzeti és keresztény gondolat is gyengül az európai társadalmakban. Németországban különösen jól megfigyelhető, hogy a kereszténydemokraták a zöldek felé fordulnak. A CDU és a bajor CSU is bennük találhat partnert. Jobbra nem tolódhatnak, mert bár az AfD jön fölfelé, előbb-utóbb elér egy üvegplafont, ahonnan nincs tovább, a társadalomban nincs többsége – tette hozzá.

A tudósító arról is beszélt, Európában két ellentétes vélemény létezik, az egyik szerint politikailag erősíteni, integrálni kell az uniót, mások szerint éppen, hogy nem. Egyelőre pedig nem tudjuk, kinek van igaza – magyarázta Boris Kalnoky.

Zentai Péter interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.