„Klubrádió
Reggeli gyors

„Webernek meg kell szabadulnia a Fidesztől”

5/06/2019 07:42

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Orbán Viktor európai tényező lett. Abban az értelemben mindenképpen, hogy szinte már mindenkinek kellemetlen a jelenléte. Mit is kell most mérlegelnie az Európai Néppártnak?

2019. június 05. Reggeli gyors - részlet 19.06.05. Lapszemle
05:18
00:00

Az elmúlt napokban egymásnak ellentmondó hírek érkeztek arról, hogy voltaképpen akkor miként is alakul a Fidesz helyzete az Európai Néppárton belül. A tisztánlátáshoz tudni kell, hogy az Európai Néppárt, miután nem egyetlen, centralizáltan felépített pártról, hanem egymástól független európai tagpártok közös klubjáról, ernyőszervezetéről van szó, érdemleges tevékenységet leginkább csak az Európai Parlamentben, az ottani frakciója révén fejt ki. Más szerepe nem nagyon van. Egy országon belül általában vannak a pártok, és azoknak vannak parlamenti frakcióik. Európai szinten bizonyos értelemben fordított a dolog: van az Európai Parlamenten belül a hasonló irányzatú pártokhoz tartozó képviselők közös politikai csoportja, frakciója, és e frakció körül szerveződik egy pártcsalád és annak némi apparátusa, és ezt jelen esetben történetesen Európai Néppártnak nevezik.

A fontosabb tisztségektől távol tartják a Fideszt

Akkor most nézzük, mit ír a Der Spiegel című hamburgi hírmagazin a Fidesz dolgairól. A cikk vezető állítása az, hogy Manfred Weber bajor politikusnak az Európai Bizottság elnöki posztjáért folytatott küzdelme során meg kell szabadulnia az Orbán Viktor vezette Fidesztől, amelynek az emberei azonban továbbra is ott ülnek a néppárti frakcióban, igaz, a fontosabb tisztségektől távol tartják őket. A Der Spiegel értesülése szerint a Néppárt által az uniós csúcstisztségre jelölt Webernek a kulisszák mögötti egyezkedések során sikerült elérnie azt, hogy a Fidesz mondjon le az eddig általa betöltött frakcióalelnöki posztról. Ez a hely eddig Szájer Józsefé volt. Ma választják meg a néppárti frakció vezetőségét, amelynek az élére Weber pályázik, és mellette tíz frakcióvezető-helyettest választanak. A tisztségre a jelentkezési határidő tegnap délelőtt járt le, és a Fidesztől addig nem érkezett jelentkezés. Valójában a Fidesznek járna egy ilyen frakcióvezető-helyettesi hely.

A fideszesek még mindig ott ülnek

Orbán pártja a magyarországi EP-választáson 56 százalékot ért el – írja a Der Spiegel –, és a maga 13 EP-képviselőjével a nagyobb méretű nemzeti delegációk közé tartozik a néppárti frakción belül. Ezen nem változtat az a tény, hogy az Európai Néppárt márciusban felfüggesztette a Fidesz tagságát, egyebek közt azért, mert Orbán egy plakátkampánnyal személyesen megtámadta Jean-Claude Junckert, a Néppárt eddigi európai bizottsági elnökét. Ez a felfüggesztés eddig nem volt hatással a Fidesz-képviselők frakciótagságára. A német magazin szerint ugyanakkor kérdéses, hogy ez jogi értelemben egyáltalán miként lehetséges. Az első frakcióülésen, a múlt szerdán Brüsszelben mindenesetre ott voltak a fideszesek. Annak érdekében, hogy növeljék a megválasztás esélyét ezen a hagyományosan férfitúlsúlyos poszton, Orbán európai parlamenti emberei újabban megfontolás tárgyává tették, hogy Szájer helyett nőt jelöljenek – értesült a Der Spiegel az ügyben jól tájékozott EP-képviselői körből. Az Európai Néppárt azt a célt tűzte ki, hogy a frakcióvezető-helyettesi tisztségek felét nők kapják. Eddig azonban a tíz helyre történt 13 személyi jelölés közül csak három vonatkozik nőre. Weber problémái azonban nem oldódnak meg azzal, ha a Fidesz lemond a frakcióvezető-helyettesi posztról. Éppen ellenkezőleg: Orbán EP-képviselői most más fontos EP-tisztségekre pályáznak.

Megy a helyezkedés

Szájer elmondta a Der Spiegelnek: maguk közt arra jutottak, hogy most nem frakcióvezető-helyettesi tisztségre fognak pályázni, hanem az egyik fontos bizottsági posztra. A magyarok egyebek közt „nyilvánvalóan” a nagy befolyású külügyi bizottságot célozták meg – írja a Der Spiegel, anélkül, hogy ezt az utóbbi értesülést is konkrétan Szájer közléséhez kapcsolná. Ez viszont ismét lépéskényszer elé állítja a német néppárti delegációt, mert ezt a tisztséget jelenleg a volt alsó-szászországi miniszterelnök, a történetesen nem éppen német hangzású nevet viselő David McAllister tölti be.

Jöjjenek a bölcsek

Hogy a Fidesz mint párt visszanyerheti-e teljes értékű tagsági jogait az Európai Néppárton belül, azt most annak a szakértői grémiumnak kell megállapítania, amelyben Herman Van Rompuy, az EU-tagállami csúcsvezetők testületének a volt elnöke, Wolfgang Schüssel korábbi osztrák kancellár, valamint Hans-Gert Pöttering, volt európai parlamenti elnök kapott helyet. A Der Spiegel úgy tudja, hogy a trió eddig nem találkozott Orbánnal, de kérte egy brüsszeli összejövetel lehetőségét. Webernek az ügy kimondottan kényelmetlen, hiszen ő most azzal próbálkozik, hogy a szociáldemokratákkal, a zöldekkel és a liberálisokkal olyan többséget alakítson ki, amellyel alá tudja támasztani az európai bizottsági elnöki tisztségre vonatkozó igényét. Csakhogy mindhárom említett pártcsalád elutasít minden együttműködést a Fidesszel. Még Emmanuel Macron francia köztársasági elnök is, aki igyekszik megakadályozni Weber bizottsági elnökségét, a Néppárttal szembeni kritikájának megfogalmazásakor újra meg újra a Fidesz néppárti tagságára hivatkozott. Ez tehát pillanatnyilag a dolgok állása – a Der Spiegel tudomása szerint.

A lapszemlét a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs.

Reggeli gyors 
2019-05.05.06:00
Riporter: Kárpáti János