„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán – úgy tűnik - elszámította magát

6/06/2019 09:11

| Szerző: Klubrádió

Az amerikai elnök tanácsadójának, Steve Bannonnak lehetett a terve, amely végül csődbe vitte a Fideszt - mondja Ara-Kovács Attila külpolitikai szakértő.

2019. június 06. Reggeli gyors - részlet 19.06.06. Ara-Kovács Attila
07:35
00:00

Az Európai Néppárt frakcióvezetője ismét Manfred Weber, nem mellesleg a Fidesz szavazataival. Egyértelműen kijelentette, hogy a magyar kormánypárt képviselői nem kaphatnak pozíciókat az EPP vezető testületeiben, arról viszont továbbra sem tudni semmit, hogy maradhat-e a pártcsaládban a Fidesz vagy sem.

Ara-Kovács Attila, a DK volt európai parlamenti képviselője úgy véli, ezt alaposan végig kellene gondolnia a néppártnak, ugyanis, ha kiteszik Orbánt, azzal nem semmisítik meg azokat a törekvéseit, amik eddig mozgatták, viszont ha benntartják, akkor kontrollálni tudják.

A magyar miniszterelnök két „kívánságlistát” kapott a közelmúltban – mondja a külpolitikai szakértő. Az egyiket a Donald Trumppal folytatott beszélgetése után, a másikat az Európai Néppárttól. Azt, hogy milyen kérések, illetve feltételek voltak ezekben, persze nem lehet tudni, de két kérdésben már lépett Orbán. Elhalasztotta a közigazgatási bíróságok felállítását, illetve visszakozott a reklámadó ügyében, amellyel ellehetetlenítette volna a független médiát.

Ara-Kovács Attila szerint az Amerikai Egyesült Államok, és az Európai Néppárt tehát meg tudja fékezni Orbán Viktort, s jobb ha így járnak el, mint ha kilökik a semmibe. Az illiberális vezetőnek eddig nem nagyon volt alternatívája, most azonban látszik, főleg ha nem csak Magyarországot nézzük, hanem az egész térséget. Az óriási tüntetés Csehországban, a szlovákiai folyamatok, az, hogy börtönben van a román házelnök, mind-mind azt mutatják, hogy az emberek fellépnek a bűnöző rendszerek ellen.

Az inga visszalendült, a szélsőjobb megerősödése, amire Orbán is játszott, nem következett be. Ara-Kovács Attila úgy véli, hogy Steve Bannonnak, Trump fő stratégájának terve volt az, ami végül a Fideszt is csődbe vitte.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.

Reggeli gyors
2019.06.06.06:00
Műsorvezető Rózsa Péter