„Klubrádió
Eurozóna

A Fidesz ügye csupán mellékszál

7/06/2019 16:10

| Szerző: Klubrádió

Orbánnak akár sikerülhet is visszasomfordálnia az Európai Néppártba. Ám az Európai Parlamentben most komolyabb hatalmi játszma zajlik.

2019. június 07. Eurozóna - részlet 19.06.07. Dési András
11:10
00:00

Orbán Viktor úgy indult neki az EP-választásoknak, hogy az események alakítója akart lenni, de csak azok elszenvedője lett. A partvonalon kívülről figyelheti csak az eseményeket -mondja Dési András külpolitikai újságíró. A legfőbb kérdés most az, hogy ki lesz az Európai Bizottság elnöke, ez viszont attól függ, hogy Berlin és Párizs meg tud-e egyezni. (Ilyenre öt évvel ezelőtt volt példa.) Befutó lehet Manfred Weber, vagy Michel Barnier, de előjöhet egy meglepetés-jelölt is. Weber elnökségéért a németeknek valószínűleg súlyos árat kellene fizetniük, el kellene fogadniuk Emmanuel Macron elnök jó néhány javaslatát.

Weber győzelme Orbánnak nem lenne jó, tekintettel korábbi vitáikra. Miután a néppárti-szociáldemokrata többség megszűnt, felértékelődött a liberálisok és a zöldek szerepe, a kezükben lehet a Fidesz sorsa. Ez azonban sokadrangú kérdés a hatalmi játszmák árnyékában.

A Fidesz felfüggesztésének feloldásáról, avagy a párt kizárásáról a három bölcs javaslata alapján dönt majd az Európai Néppárt. Határidő nincs. Orbán még nem fogadta őket, csak üzenget a magyar kormány. A miniszterelnök megpróbál alkalmazkodni a helyzethez.

Az EPP valamennyire rá van szorulva a fideszes képviselők szavazataira, és úgy tűnik, hogy a németek nem szívesen vinnék el az ügyet a szakításig, mert ez rossz példa lehet más pártok számára is. Egyébként pedig Orbánnak is érdeke a bennmaradás.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MIT/Miniszterelnöki sajtóiroda, Szecsődi Balázs.

Eurozóna
2019.06.07. 13:00
Riporter: Kárpáti János