„Klubrádió
Esti gyors

Haladni. Merre is? - Kárpáti János jegyzete

3/07/2019 17:50

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Azt még nem tudjuk, hogy az Európai Parlament mit szól majd a tanácsi döntéshez, az új vezetők jelöléséhez, de valami már látszik. Az irány, amerre haladni érdemes.

2019. július 03. Esti gyors - részlet 19.07.03. Jegyzet
02:08
00:00

Angela Merkel az Európai Tanácsban hatalmas vereséget aratott: a kereszténydemokrata kancellár kénytelen tudomásul venni, hogy nem egy holland szocialista, hanem egyik saját párthíve és követője fogja irányítani az Európai Bizottságot. Orbán Viktor ugyanakkor óriási győzelmet szenvedett: sikerült megakadályozni, hogy a testület élére olyan politikus kerüljön, aki eddig is csak a kötelességét teljesítette, az uniós jog őrzőjeként. Cserébe a magyar kormányfő kap egy olyan brüsszeli főhivatalnokot, aki leginkább a berlini kormány nézeteihez igazodik, de arról már korábban is beszélt, hogy szeretné, ha megvalósulna az Európai Egyesült Államok gondolata. A vigasztalhatatlan Merkel és a diadalittas Orbán akár pertut ihat egy molenbeeki csehóban, a harmadik kör után sem fogják tisztábban látni, melyikük nyert, és melyikük vesztett.

Van, aki szerint minden idők legjelentéktelenebb személyeiből – még csak nem is személyiségekből – áll az uniós intézmények új vezetése. Nem tudom, az idő majd megmondja. De egy dolog biztos: ahhoz képest, hogy korábban mennyi aggodalomról hallottunk, hogy az európai parlamenti választások után az új összetételű, a korábbinál sokkal széttöredezettebb erőviszonyokat mutató parlament mellett mennyire nehéz lesz novemberig, a távozó bizottság mandátumának lejártáig összehozni az új vezetést, szóval ehhez képest nem is vacakoltak olyan nagyon sokat. Sőt: mintha a tagállami vezetők úgy látnák, eltökélten és a lehető leggyorsabban kell haladni.

Mármint merre is? Az egyre keményebb globális versenyben, amikor az amerikaiak rámenőssége kismiska a Kína nevű, rohamosan növekvő monstrumhoz képest. Vissza a nemzetállamok erődítményeibe? Arra nem vezet út, ott csak szakadék tátong. Tehát csakis az integráció felé. Végre talán Európában is megkezdődhet a 21. század.

A jegyzetet a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Esti gyors
2019.07.03. 18:00
Jegyzetíró: Kárpáti János