„Klubrádió
Reggeli gyors

Megindult a Fidesz rehabilitációja a Néppártban

25/07/2019 14:16

| Szerző: Klubrádió

Hegedűs Dániel, a German Marshall Fund elemzője szerint jelentősen megerősödött a Fidesz pozíciója az Európai Néppártban, mert a kizárását szorgalmazók meggyengültek, az új zászlóshajónak számító spanyolok pedig a jelek szerint támogatják.

2019. július 25. Reggeli gyors / részlet, Hegedűs Dániel (19.07.25.)
06:20
00:00

Sajtóhírek szerint kizárás helyett rehabilitálják a Fideszt; Hegedűs Dániel nagyrészt osztja ezt az álláspontot. Mint mondta, meghatározó jelnek tekinthető a vitatott európai parlamenti bizottsági posztok kérdése, és a kritikák ellenére a második körben is ugyanazokat a fideszes jelölteket küldte versenybe az Európai Néppárt.

Jelentősen megerősödött a magyar kormánypárt pozíciója, még olyan formális engedményekre se volt hajlandó a Néppárt, hogy ne Hidvéghi Balázst, a Fidesz kommunikációs igazgatóját jelölje a magyar szempontból egyik legérzékenyebb, állampolgári jogokkal foglalkozó LIBE-bizottságba.

Szerinte ez nemcsak a Fidesz eredményének, a magyar-német kapcsolatoknak köszönhető, sokkal inkább annak, hogy azok a skandináv és Benelux-államokbeli konzervatívok, akik vezették a Fidesszel szembeni offenzívát, jelentősen meggyengültek, a németek jelentős erő, de ők inkább a kialakuló többséghez csatlakoznak, az új zászlóshajó viszont a spanyol konzervatívok.

Felidézte: amikor július elején felvetődött a kérdés, hogy a Fidesz képviselői egyáltalán fel vannak-e függesztve a néppárt frakciójában, ahogy a pártban, a spanyolok képviselték azt az erőteljesen Fidesz-párti vonalat, hogy nincsenek felfüggesztve, ugyan nem jelölik őket pozícióra, de megtehetnék. Ez volt az első fontos lépése a Fidesz rehabilitációjának – mondta Hegedűs Dániel.

 
 Orbán Viktor miniszterelnök 2018-ban az Európai Néppárt kongresszusán Helsinkiben (fotó: flickr.com)
 


Az európai erőtér átrendeződése eredményezte azt, hogy amennyire ő tudja, a három bölcs jelentése nem lesz kritikus, nem ez határozza meg a Fidesz jövőjét, hanem a politikai döntések. Azonban szerinte az Európai Bizottságtól az utóbbi két-három hónapban, pozitív fejleményeket lehetett látni: megjelent a jogállamiságról szóló új kommüniké, amely minden tagállamra kiterjedő, éves jogállamisági vizsgálatot ír elő, és vélhetően ma utalják a luxemburgi bíróság elé utalni a Stop Soros-törvényt. (Ez azóta megtörtént - a szerk.) Hegedűs Dániel jelezte azt is: ez kifutóban lévő bizottság, novemberig van mandátumuk, utoljára nagyon keményen próbálnak fellépni a jogállamiságot érintő ügyekben. A lengyel bírósági reformot például teljes egészében elkaszálták.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép:

Reggeli gyors
2019. július 25., csütörtök 07.20
Műsorvezető: Lampé Ágnes