„Klubrádió
Reggeli gyors

Bűnbaknak kell Trócsányi az Európai Bizottságba?

12/09/2019 08:27

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Számos mértékadó sajtóorgánum és műhely bírálja Ursula von der Leyent a volt igazságügyminiszter jelölése miatt. Sokan a politikai szándékot keresik.

2019. szeptember 12. Reggeli gyors - részlet 19.09.12. Lapszemle
05:36
00:00

A jó, a rossz és a csúf az Európai Bizottságban címmel közöl írást az igencsak konzervatívnak tekinthető amerikai agytröszt, az American Enterprise Institute a most alakuló, a német Ursula von der Leyen által vezetendő testület várható összetételéről és az ennek nyomán lehetséges hangsúlyváltásokról. Ahhoz nem fér kétség, és ez a jó a jelenlegi helyzetben, hogy felismerték a megváltozott stratégiai körülményekhez szükséges átalakítás fontosságát. A geopolitikai érdekekre összpontosító bizottságban nyilvánvalóan elkerülhetetlen nézetletérések lesznek, ami máris látszik az Oroszország, Kína jelentette fenyegetés különböző megítéléséből, s aminek megfelelően biztonságpolitikai váltásra is számítani lehet.

Maradtak a régi bizottságból is

Szintén jó jelnek tartja a konzervatív szerző, hogy Usrula von der Leyen nem dőlt be a sok helyen tapasztalható Amerika-ellenességnek, amit a Trump éra hozott magával, merthogy mind a mai napig kitart amellett, hogy a szövetségesek összetartása fontosabb a pillanatnyi politikai megítélésnél. Jónak tartja azt is, hogy megőrzött a régi bizottságból is hozzáértő politikusokat, mint Margrhete Vestagert vagy például Valdis Dombrovskist, és alapvetően tehetséges, kompetens emberekkel ülteti tele a bizottságot.

Oroszország és Kína aggasztóan viselkedik

Azonban mindennek ellenére maradnak kérdőjelek. Például az, hogy Josep Borrell a legmegfelelőbb ember a külügyi és biztonságpolitikai főképviselői posztjára? Tekintve azt, hogy az oroszokkal együtt akarja kidolgozni a jövő kíber biztonságpolitikáját. Szergej Lavrovot, az orosz külügyminisztert is emlegette, mint akinek közreműködésével létrehoznának egy uniós, közös orosz biztonságpolitikai munkacsoportot. Úgy tűnik, gyanútlanul hisz a kínaiak által kezdeményezett Egy övezet - Egy út programjában, mert szerinte Kína felismerte, hogy most már nem nettó haszonélvezője a globális kereskedelemnek és ezért maga is hozzá akar járulni a világ jobbátételéhez, amit Spanyolország nagyra értékel, s így a spanyol külügyminiszter is, Josep Borell.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselői
 
Trócsányi László
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

Trócsányi a legrosszabb választás

De ami a legrosszabb, és a legcsúfosabb, az Trócsányi László jelölése bővítési biztosként – véli a washingtoni konzervatív agytröszt véleménycikke. Hiszen Trócsányi minisztersége köthető ahhoz az időszakhoz, amelynek során a magyar demokrácia és a jogállam teljesen leépült. Feltehetően Ukrajna az ő megítélése szempontjából központi szerepet fog betölteni politikájában. Aminek hátterében az áll, írja Delibor Rohac, hogy Orbán Viktor szisztematikusan igyekezett megtorpedózni Ukrajna törekvését a Nyugathoz és a NATO-hoz történő csatlakozás folyamatában. Nem kérdéses azonban az, hogy kemény kérdések elé fogják állítani Trócsányit a meghallgatáson.

Az Euractiv cikke kifejezetten Trócsányira, a lehető legrosszabb választásra koncentrál, úgy fogalmazva, hogy jelölésével Usrula von der Leyennek sikerült megbolygatnia a darázsfészket. Bárkit jelöltek volna az Orbán-kormányból, az kőkemény vegzálásnak lett volna kitéve, de Trócsányi jelölése különösen szemet szúró döntés, hisz igazságyüminiszterként építette le a magyar demokráciát. Vajon hogyan taktikázik von der Leyen Tórcsányival? Hisz elődje, Jean-Claude Juncker kerekperec kijelentette, hogy az ő elnöksége alatt nem lesz uniós bővítés, leginkább azért, mert a balkáni országok igencsak kacsingattak Oroszország felé. Hogy mi lehet von der Leyen számítása? Talán bízik abban, hogy a képviselők visszautasítják. Vagy például Trócsányi nyakába varrni és őt bűnbaknak kiáltani, amennyiben nem lesz bővítés. Győri Enikőre lecserélhetné Orbán a vitatott előéletű Trócsányit, de ezzel be is ismerné, hogy hozzájárult a demokrácia leépítéséhez.

Orbán új barátja Szíria

Az uniós országok közül Magyarország létesít elsőként diplomáciai viszonyt Szíriával, miután 2011-ben a kirobbant a polgárháború miatt megszakadtak a kapcsolatok – írja az Al-Masdar News, az arab világ többnyelvű és nemzetközi online hírügynöksége. A jövő évtől kezdődően delegálnak majd diplomatát Damaszkuszba, aki segélyosztással és konzuli feladatok ellátásával lesz megbízva – ezt mondta el a francia AFP hírügynökségnek a magyar külügyminiszter, kiemelve azt, hogy Magyarország védelmébe veszi ott is a keresztényeket, illetve magyarországi ösztöndíjat biztosít szíriai keresztényeknek.

Magyarság muzeális receptekkel

Alex Kropog és Royanne Kropog magyar receptkönyvet adtak ki öt év gyűjtőmunkájának eredményeképpen a Louisiana-beli Albanyban, hogy ezzel segítsék fenntartani az Egyesült Államok egyik magyar történelmi múzeumát, a még meglévő három közül az egyik legjelentősebbet - számol be a helyi The Advocate újság. Alex beszél még magyarul, és elmondta, milyen nehéz volt sok összegyűjteni az Egyesült Államokban élő magyarok által ismert recepteket és lefordítani mind a 147-et. Köztük a kifliét és a kalácsét is, de az eper dzsemét is. Ám a múzeum ügye számára mindennél fontosabb, hisz az 1890-es években az Ohióból Louisiánába költözött magyarok nagy közösséget alkottak és hagyományaik őrzése lelki parancs a számára. A könyvet egyébként Louis Bartusnak, a múzeum alapítójának emlékére dedikálták.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Reggeli gyors
2019.09.12. 06:00
Szerző: Csernyánszky Judit