„Klubrádió
Eurozóna

Balázs Péter: Erkölcsi előleget kapott Magyarország

13/09/2019 14:08

| Szerző: Klubrádió

Ursula von der Leyen és az unió vezetői jóhiszeműen viselkednek a „renitens” országokkal, de ennek ára van. Magyarország ellen új szakaszába lép a 7-es cikkely szerinti eljárás.

2019. szeptember 13. Eurozóna - részlet 19.09.13. Balázs Péter
23:31
00:00

Ursula von der Leyen hiteles, nagy tapasztalatú politikus, alkalmas az Európai Bizottság elnöki posztjára – véli Balázs Péter volt külügyminiszter, egykori uniós biztos.

Más kérdés Trócsányi László jelölése a bizottságba. Miután a parlamentben nem szavaznak külön az egyes személyekről, hanem egyetlen szavazás lesz az egész testületről, itt a pártcsaládoknak kell eldönteniük, hogy lenyelnek-e egy-két békát. Ha nem, akkor nem tud időben felállni a bizottság. Balázs Péter kiemelte, hogy a jelenlegi összetétel az első javaslat, ez még változhat.

Fölhívta a figyelmet arra, hogy a kormányfők itt csendben átléptek egy határidőt. A bizottság létszámát már évekkel korábban csökkenteni kellett volna a jelenlegi kétharmadára, ugyanis nincs annyi feladat, mint ahány tagországa van az uniónak. Most mégis annál a gyakorlatnál maradtak, hogy minden ország küld biztosjelöltet. Bár az EU-nak nincs kormánya, az Európai Bizottság mégis ahhoz hasonló szerepet tölt be. Egy tagállamban úgy alakítanak kormányt, hogy megjelölik a feladatköröket, és azokra keresnek embert. Itt fordított a helyzet, vannak emberek, és az ő számukra kell portfóliót kialakítani.

Ursula von der Leyen a feladatköröket elég sajátosan értelmezte és nevezte el. Itt van például az európai életmód védelme, vagy a kissé rejtélyes és költői nemzetközi partnerségek. Az, hogy ezek pontosan mit jelentenek, majd a bizottsági meghallgatások során derül ki.

Egyébként a biztosoknak addig van kapcsolatuk saját országukkal, amíg jelöltek. Amikor már megválasztották őket, esküt kell tenniük, hogy csakis a közös európai érdekeket képviselik. Látszott ez Navracsics Tibor tevékenységén is, aki lassan eltávolodott régi önmagától. Amennyiben Trócsányi László a bővítésért és a nyugat-balkáni ügyekért felel, akkor tehát nem nézheti azt, hogy például Szerbia felvétele jó-e Magyarországnak, vagy sem. Hiába is nézné, hiszen egy ilyen felvételről szóló döntéshez minden tagállam hozzájárulása kell, ha csak egyetlen ország is nemet mond, akkor Szerbia nem lesz tag, hiába tárgyalnak erről már évek óta.

Ursula von der Leyen eddigi tevékenységéről Balázs Péter azt mondta, hogy nyilvánvalóan nem akarja élezni a belső konfliktusokat. Az EU előtt áll a Brexit, a kapcsolat a meglehetősen kiszámíthatatlan politikát folytató Donald Trumppal, az agresszíven terjeszkedő Kínával. A belső viták tehát háttérbe szorulnak. Ám például a jogállamiság kérdése terítéken marad, már szeptember 16-án tárgyalnak a Magyarországgal szembeni eljárásról, kifogások merültek fel Lengyelország és Románia politikájával szemben is. Az, hogy von der Leyen békülékeny hangot üt meg, illetve az a magatartás, hogy csak legyünk jóhiszeműek ezekkel az országokkal, csupán azt jelenti, hogy egyfajta erkölcsi előleget adnak, de ennek ára lesz. Például az, hogy szigorúbban követik az uniós támogatások felhasználását, és nem bízzák azt a közbeszerzésekre, vagy az, hogy a centrum kap több pénzt és a periféria kevesebbet – mondta Balázs Péter.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos.

Eurozóna
2019.09.13. 13:00
Műsorvezető: Zentai Péter