„Klubrádió
Reggeli gyors

Finnország az új ellenség – Orbán nem áll le

1/08/2019 07:53

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Tusványos még a finn politikában is kiverte a biztosítékot. A Szerbiába átengedett fegyverszállítmány szintén aggályos. A Gyárfás-ügy is látótérbe került a nemzetközi sajtóban.

2019. augusztus 01. Reggeli gyors - részlet 19.08.01. Lapszemle
05:22
00:00

Rendben megérkezett a 10 orosz páncélos jármű Magyarországon keresztül Szerbiába, amiért háláját fejezte ki Aleksandar Vucic elnök orosz kollégájának – számol be nemcsak erről, hanem az ügy botrányos hátteréről is a Voice of America. Ugyanis Románia tartva magát a krími annektálás miatt Oroszországra kivetett uniós és NATO-szankciókhoz, nem volt hajlandó átengedni területén az orosz katonai szállítmányt Szerbiának. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter viszont a kormányinfón azt állította, hogy polgári teherszállító gépeken küldte a szállítmányt Moszkva, nem katonai jelzésű gépen, ezért engedélyre ilyen tekintetben nem volt szükség. Természetesen az orosz fél jelezte a civil szállítmányt, a szokásos protokollnak megfelelően, de épp ezért nem volt szükség annak jóváhagyására. Az amerikai beszámoló szerint Vucic elnök megbotránkozását fejezte ki, amiért Románia megtagadta a kérését. Hozzátette azt is a Voice of America kérdésére, hogy a szállítás menedzselése - az ország belügye.

A NATO és az EU óvatos

Az Európai Unió egyik szóvivője szűkszavúan nyilatkozott, amikor arról kérdezték, felelősségre vonják-e Magyarországot a szabálytalanságért: a szankciók betartása minden egyes állam saját felelőssége. A NATO-központban sem voltak hajlandóak annál többet mondani, minthogy az Észak-atlanti Szerződés Szervezete teljes mértékben tiszteletben tartja a tagországok szuverenitását, majd felsorolta mindazokat a közös katonai műveleteket, amelyek Szerbia NATO iránti elkötelezettségét megkérdőjelezhetetlenül bizonyítják. Ugyanakkor számos szakértő azzal érvel, hogy a szerbek orosz üzelmei a régió biztonságának egységét bonthatják meg. Az amerikai külügyminisztérium nem reagált a Voice of America megkeresésére. A témát a brüsszeli Politico is feldolgozta.

Fenyő-gyilkosság - Lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el Gy?
 
Gyárfás Tamás Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

Gyárfás „megússza”?

Több újság is foglalkozik a Gyárfás Tamás elleni vádemelés témájával, hiszen az egykori sportújságíró, majd ismert médiavállalkozó továbbra is tagja a Nemzetközi Úszószövetség, a FINA vezetőségének. S az ügy már csak azért is izgatja a nemzetközi közvéleményt, mert a hazánkban rendezett úszó világbajnokság idején is ismert volt a Fenyő-gyilkosság ügye, de Gyárfás mindent tagadott. Ráadásul 2027-ben ismét hazánk ad otthont a vb-nek. A magyar kormány pedig egyértelműen elismerte Gyárfás érdemét a pályázat menedzselésében – írja az AP hírügynökség alapján például a NewDelhiTimes, s hasonlóan az AFP francia hírügynökség beszámolója szerint a dél-afrikai Sport24.

 

Orbánnak minden napra kell egy új ellenség

Finnország Magyarország új ellensége címmel jelent meg elemzés a két ország közt éleződő viszonyról a Helsinki Timesban - Orbán tusványosi beszéde kapcsán. Norvégia után, közismert a Norvég Alap ellen indított magyar támadás és az emiatt kialakult, mindmáig tartó diplomáciai konfliktus mellett most Helsinki került Orbán beszédének központjába, hisz július 1-től az Unió soros elnökségét vezeti és a nemrég megválasztott kormányfő nemegyszer Orbán értésére adta, hogy a jogállami normák betartásához fogják kötni az uniós alapok elosztását. A cikk az origo magyar portál által írt támadássorozatot ismerteti, amelyekre ráerősített a kormányszóvivő, Kovács Zoltán, miszerint Finnország vizet prédikál és bort iszik. Szerinte a média ott is korlátozva van, akárcsak az alkotmányos jogrend és az igazságszolgáltatás. Mire a finn külügyminisztérium felhívta Kovács figyelmét, hogy míg Finnország a World Press Freedom Index rangsorában a 2. helyet foglalja el, addig Magyarország a 87.-et. Mindenesetre Finnország úgy látja, addig nincs nagy baj, amíg az ilyen konfliktusok csak a magyar választók meggyőzésére és megnyerésére kellenek Orbán Viktornak. Mert ha nemzetközi, uniós ügyekről van szó, akkor általában beáll a sorba, és teszi, amit a többiek is. Legalábbis az elmúlt 9 év tapasztalata ezt mutatja.

Plakát a viharban

Borsi Flóra Bollywood kreatív szakembereit plágiummal vádolja, mert a facebookon is megjelent egyik legújabb installációját, illetve annak művészi ötletét anélkül felhasználta az indiai filmipar, hogy őt megkérdezték volna. Kangana Ranaut sztár legújabb filmjének plakátján ugyanabban a pózban és művészi ábrázolásban látható Borsi szerint, mint ahogy egyik szemét macskával eltakarva magát ábrázolta egyik műalkotásában – írja az International Business Times. Borsi meglepve tapasztalta, sokan kiálltak mellette és arra kérte támogatóit, ne szítsák a gyűlöletet, fogják vissza magukat. Nem egy nemzetet, nem az országot és még csak nem is Bollywoodot kell bírálni, hanem azt a pár menedzsert, aki művészi terméket lopott.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Reggeli gyors
2019.08.01. 06:00
A szerző: Csernyánszky Judit