„Klubrádió
Reggeli gyors

Nem kérnek Orbánékból, határon túl szervezkednek a terjeszkedésük ellen

29/07/2019 17:05

| Szerző: Klubrádió

Egyáltalán nem szeretnék, ha az Orbán Viktor miniszterelnök támogatta kultúrharc, és annak következményei a felvidéki magyarokat is sújtanák. A rezsim manipulatív politikájának, a legkiválóbb írók elleni kiszorítósdijának szlovákiai importját ellenző felvidéki irodalmárok tiltakoznak és szervezkednek a fideszes világ beengedése ellen.

2019. július 29. reggeli gyors-részlet/Interjú Németh Zoltán irodalomtörténésszel (19.07.29.)
08:09
00:00
Több felvidéki író, műfordító, kritikus, irodalomtörténész lépett ki a Szlovákiai Magyar Írók Társaságából (SZMÍT) , még múlt csütörtökön, így tiltakozva a fideszes hatalom határon túli kulturális terjeszkedésének támogatása ellen.

A távozók szerint a szervezet elnöke, Hodossy Gyula túl nagy teret ad a magyar kormánynak, hogy befolyásolhassa a szlovákiai magyar irodalmi életet. Például elvállalta a magyar kormány által finanszírozott Előretolt Helyőrség című lap, egyelőre csak tervezett, szlovákiai változatának főszerkesztői posztját. Az Előretolt Helyőrség 2017 őszén jelent meg először, a kormánypropagandista vidéki lapok irodalmi-kulturális mellékleteként, a további cél pedig az volt, hogy a kiadvány a határon túl is megjelenjen.

Felfoghatatlan. Vagy mégis?

A felvidéki a magyar írószervezetből több mint egy tucatnyian léptek ki. Az egyik távozó Németh Zoltán irodalomtörténész, aki a Klubrádióban hangsúlyozta, nagyon érdekes, hogy egyesek tudtak a készülő szlovákiai változatról, mások viszont nem, a magyar kormány partnerei ugyanis egy ideig gondosan titkolták a terveiket. Ez még tavaly nyáron történt, amikor először szó volt az új lapról.

Miután egyértelművé vált, hogy új irodalmi kiadvány jelenik meg, többen nem értették, mi végre volt a titkolózás, és azt sem, miért nincs róla vita. Különösen azért vetődött fel a kérdés, mert az Előretolt Helyőrségben úgy tűnik, nem publikálhat mindenki – a lapmellékletben eddig egyáltalán nem lehetett találkozni például Závada Pál, Parti Nagy Lajos vagy Spiró György írásaival. Felfoghatatlan, miért kellene egy kimondottan politikai, ideologikus kiadványt bevinni a szlovákiai magyar irodalomba – mondta álnaivan az irodalomtörténész, aki aztán hozzátette, természetesen sejti az okokat.

Kihagyta őket

Az aláírás ténye azért is probléma, mert a SZMÍT elnöke azt úgy ejtette meg, hogy a hét tagú választmányból négyen ellene szavaztak, vagyis azt kérték Hodossy Gyulától, ne menjen el a találkozóra, és ne szignózzon semmit. A tagság ráadásul még ennyit sem szólhatott az ügyben, mert az elnök ezt a „lépcsőfokot” egyszerűen kihagyta a döntés előtt. A kilépők azért is neheztelnek Hodossy Gyulára, mert a SZMÍT elnöke a szervezet nevében együttműködési nyilatkozatot írt alá a Petőfi Irodalmi Múzeummal (PIM), amelynek vezetője, Demeter Szilárd nyíltan Orbán Viktor miniszterelnök politikáját támogatja. A kormányfő egyébként maga is jelen volt a PIM és az SZMÍT vezetői részvételével zajló nyári széphalmi irodalmi találkozón.

Szervezkednek

A tiltakozók harmadik sérelme, hogy a SZMÍT elnöke a gombaszögi táborban, a szlovákiai magyar fiatalok hagyományos fesztiválján Demeter Szilárddal beszélgetve kijelentette, hogy a felvidéki írószervezetben is olyan kánon uralkodik, amely megakadályozza más tagok publikálását. Ez volt az a pont, amikor tízen úgy döntöttek, hogy kilépnek a SZMÍT-ből, és azóta újabb tiltakozók követtek őket. Következő lépésként szervezni kezdtek egy politikamentes, független, autonóm irodalmi társulást, amelyhez már nagyjából harmincan csatlakoztak – tette hozzá.

Az irodalomtörténész szerint azok a kormánypárti irodalmi szervezetek, fórumok, mint a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft., vagy éppen az Előretolt Helyőrség, amelyek milliárdos állami támogatásokat kapnak, nem képviselik a kortárs magyar irodalom egészét. Miközben egyértelmű, kik kapják a jelentős pénzeket, a kortárs magyar irodalom legkiválóbb alkotóit másod-, harmadvonalba nyomják, olyan szerzőként kezelik őket, akiket ki kellene szorítani az irodalmi kánonból. Jellemző, hogy a széphalmi találkozóra csak kormányoldali szervezeteket hívtak meg, de a Szépírók Társaságát, amely a legjelentősebb kortárs írókat tömöríti, nem. A kormánytól függetlenül működő szervezetnek a tagja például Parti Nagy Lajos, illetve halálukig ide tartozott Esterházy Péter és Kertész Imre is.

Nem csak Szlovákiában

Németh Zoltán hangsúlyozta, a szlovákiai tiltakozók nem akarnak ezeknek az orbáni törekvéseknek a részeseivé válni, elutasítják, hogy csak azért mert határon túliak, kihasználják őket a magyarországi belpolitikai, irodalompolitikai csatározásokban és manipulációkban. Olyan, állam által diktált irodalmi ízlés kezd körvonalazódni, amiből ők, Szlovákiában élő irodalmárok nem kérnek. Ehelyett úgy gondolják, hogy ilyen kérdésekről az államnak nem kellene döntenie, hanem hagynia azt öntörvényűen fejlődni. A támogatások, ösztöndíjak elosztását pedig független szakmai bizottságokra kell bízni, és nem az államnak megmondania az alkalmazottain keresztül, hogy kiket kell preferálni, és kiket kinyomni az irodalomból.

Nem csak Felvidéken, Erdélyben is több értelmiségi tiltakozott az Orbán-kormány politikája ellen. A múlt heti 30. Bálványosi Bálványosi Nyári Szabadegyetem kapcsán Parászka Boróka erdélyi újságíró azt mondta a Klubrádióban nagyon sok a hiányzó értelmiségi név az erdélyi fideszes rendezvényként is számon tartott Tusványos programjából. Az ódzkodás oka szerinte főleg a Magyar Tudományos Akadémia elleni kormányzati támadás. Amióta elkezdődött a vita a magyarországi tudományos élet átszervezéséről, sok Fidesz-közeli magyar értelmiségi is felemelte a szavát, azok is, akik ős tusványozók, és tiltakoztak az Orbán-kormány törekvései ellen.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Németh Zoltán irodalomtörténésszel
2019. július 29., hétfő 08.35
riporter: Szénási Sándor