„Klubrádió
Megbeszéljük...

Orbán hagyta jóvá a vitatott Hunyadi-szobrot

28/07/2019 20:02

| Szerző: Klubrádió

Náray-Szabó Gábor, a Professzorok Batthyány Körének alelnöke elmondta: az ő kezdeményezésük a szerbiai Zimonyban felállított Hunyadi-szobor; Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordultak, aki örömmel fogadta az ötletet. A professzor csak olyannal találkozott, akinek tetszik az amúgy sok vitát kiváltott alkotás.

2019. július 26. Megbeszéljük-részlet/Interjú Náray-Szabó Gáborral (2019.07.26.)
13:36
00:00

Áder János köztársasági elnök és szerb kollégája, Aleksandar Vucic adta hétfőn a híres törökverő hadvezér szobrát. Hunyadi János egészalakos bronzszobra Madarassy István Kossuth-díjas szobrászművész koncepciója alapján készült el. Az emlékmű megközelítőleg 40 millió forintba került.

A magyar és a szerb államfő jelenlétében felavatták Hunyad
 
 
Hunyadi János újonnan felavatott szobra a Belgrádhoz tartozó Zimonyban 2019. július 22-én. MTI/Koszticsák Szilárd
 
 

Erről kérdeztük Náray-Szabó Gábort, aki elmondta: a Professzorok Batthyány Köre kezdeményezte a szoborállítást. Egyik tagtársuk Visy Zsolt régész, akinek 10-15 éves álma, hogy a nándorfehérvári diadal méltó helyre kerüljön a magyar kultúrában és közgondolkodásban, ennek fontos része a szobor, amely nemcsak a magyarokat érinti, hanem a szerbeket is.

Először gyűjtést rendeztek a szobor felállítására, ami nagyon kevés pénzt hozott, de mutatta, hogy néhányan elkötelezettek az ügy mellett. Aztán a miniszterelnököt keresték meg, aki örömmel fogadta a javaslatot, amint az az eredményből látszik. Ez pontosan beleillik a magyar-szerb kapcsolatok mostani alakulásába, a jó viszony megerősítésébe, mert olyan történelmi eseménynek állít emléket, amely a két népet összekapcsolta.

Náray-Szabó Gábor ismertette: levelet küldtek Orbán Viktornak, aztán találkoztak kétszer is a Batthyány Kör keretében, ahol a kormányfő kifejezte véleményét arról, hogy ezt érdemes lenne megvalósítani. A miniszterelnök döntési mechanizmusába nem lát bele, de feltételezi, „nem a levegőbe döntötte el, hogy ez a szobor jó lesz”.

Ő személy szerint régebbről ismeri Madarassy István szobrászművészt, aki készített egy tervezetet, és az elnyerte a döntéshozók tetszését. Arra a kérdésre, hogy miért nem volt pályázat, a professzor úgy válaszolt: súlyosan elhúzta volna időben a folyamatot, ráadásul szerinte ugyanúgy viták kereszttüzében lenne a szobor, mint most.

Bolgár György azt vetette fel, hogy a Kossuth-díjas Madarassy Istvánnak ezt az alkotását értetlenség fogadta, vannak, akik azt hányják a szemére, hogy nevetségessé tette a nagy hadvezér emlékét.

 
Hunyadi János egy másik szobra a budapesti Hősök terén (Margó Ede, 1906)
 

Körükben nem volt ellenvélemény, szerinte annak nem tetszik a szobor, aki nem ismeri a történelmet, ugyanis egy krónikában található ábrázoláson alapul és kombinálja a régimódi ábrázolást Madarassy különleges stílusával. Aki eddig kapcsolatba került vele Magyarországon, Szerbiában, annak tetszett. Volt művészeti zsűri, a művészek kifejtették véleményüket, ez alapján történtek változások is. A művész kérte a kollégákat, hogy segítsenek neki, megszerezte a szükséges jóváhagyásokat. Ő egy kritikát olvasott, amely szerint fentről nézve túl kicsi a szobor a harang alatt, de ezzel nem ért egyet.

Náray-Szabó Gábor elmondta azt is, hogy körülbelül öt évbe telt az egész folyamat, de nem akartak pályázatot, mert, mint fogalmazott, „ilyenkor Gyula pápát kell követni, aki keményen veszekedett, viaskodott Michelangelóval, aztán létrejött a Szent Péter-székesegyház”.


A beszélgetést a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI / Koszticsák Szilárd

Megbeszéljük...
2019. július 26., péntek 16:00
Műsorvezető: Bolgár György

 

 

 


A bírálók közül a Vastagbőr blognak egyébként a Süsüből a zsoldosok jutottak eszébe a szoborról: