„Klubrádió
Megbeszéljük...

Emlékmű, ami semmire sem lesz jó

11/04/2019 17:06

| Szerző: Klubrádió

Trianon igazságtalan volt, de egyben visszacsapás is. A centenáriumra készülő különös emlékmű csak a nacionalizmust fogja serkenteni.

2019. április 11. Megbeszéljük - részlet 19.04.11. Tamás Gáspár Miklós
12:32
00:00

A szomszédokkal szembeni provokációnak tartja a századik évfordulóra épülő Trianon-emlékművet Tamás Gáspár Miklós filozófus. Nem valamilyen szoborról van szó, hanem egy százméteres árokról az Alkotmány utcában, amely fokozatosan lejt. A történelmi Magyarország 12 ezer településének nevét vésik majd be a falba.

A filozófus szerint ez az építmény semmire sem jó, legfeljebb arra, hogy serkentse a nacionalizmust, tehát nem kellene megépíteni. Trianon igazságtalan volt, ezen nincs vita, de egyben visszacsapás is. Ismerni kell a történelmi előzményeit. Például azt, hogy a kiegyezés után megpecsételték az újvidéki szerb gimnázium sorsát, hogy miként bántak a szlovák kisebbséggel, hogy erdélyi értelmiségiek százait csukták le, mert tiltakoztak a magyarok tettei ellen, vagy hogy még az eredeti Romániából próbáltak területet szerezni a magyarok.

Magyarország reputációja a XIX. században olyan volt mint most, talán még rosszabb is. Az I. világháborúban az ország volt a fő ellenség, legalábbis morálisan, nem csoda, hogy egyszerűen fel akarták darabolni.

Tamás Gáspár Miklós szerint véget kellene végre vetni a románellenes, szlovákellenes, szerbellenes magatartásnak, és testvériségre, megbékélésre kellene törekedni.

Rózsa Péter interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Tüntetés Trianon ellen 1929-ben/Fortepan.

Megbeszéljük
2019. április 11., csütörtök 16.00
műsorvezető: Rózsa Péter