„Klubrádió
Reggeli gyors

Hiába omlott le a berlini fal?

8/04/2019 08:33

| Szerző: Klubrádió

Orbán beléphet a Fehér Házba? Nincs olyan progresszív erő, amely megállíthatná a populizmust. A történelem ismétli önmagát. Nemzetközi lapszemle.

2019. április 08. Reggeli gyors - részlet 19.04.08. Lapszemle
05:15
00:00

Fischer Iván és a Budapest Fesztiválzenekar ismét elkápráztatta a New York-i a Carnegie Hall közönségét pénteken és szombaton is – értesülünk a New York Times zenei rovatának a kritikájából. Bartókot kiválóan interpretálta, és a Csodálatos Mandarin mellett a Kékszakállú herceg vára bearanyozta a hétvégét – fogalmaz Seth Colter Walls, aki az egyszerűséget emelte ki, ami nemcsak az előadás művészi megformálását jellemezte, de a díszletet is, merthogy a horrort nem erősítette fel vérvörös fényeffektusokkal.

Embereket mentett, megölték

A tavalyi filmalkotás után könyv is megjelent arról a legendás skót misszionáriusról, aki keresztény (presbiteriánus) létére a II. világháború idején magyar zsidó tanítványait mentette ki Budapestről és segített nekik Angliában, Skóciában munkát találni – írja a The Falkirk Herald. Jane Haining 12 éven át szolgált Magyarországon és legalább 400 zsidó tanítványát próbálta megmenteni a koncentrációs táborokba történő deportálás elől, ő maga azonban nem kerülhette el sorsát: keresztény létére Auschwitzban halt meg, mert bűnösnek találták a zsidók megmentésében. Glasgowban megemlékezések sorát tartották a héten a könyv megjelenése alkalmából.

Politikai degeneráltság - A történelem ismétli önmagát

Erősödnek Európában a jobboldali nacionalisták és nincs olyan progresszív erő, ami megállíthatná őket – állítja címében a Washington Post véleményrovatában megjelent írás. Harminc éve omlott le a berlini fal, ami a szabadságot és a liberális demokráciát, majd uniós tagságot hozott a volt kommunista országoknak. Ma azonban úgy néz ki, hogy a diktatúrák és az autokráciák győzedelmeskednek a liberális eszmék felett. A folyamatot az Orbán-féle illiberális demokrácia és Lengyelország indította el – olvashatjuk ebben a cikkben is, mint oly sok, ehhez hasonlóban. A sort folytatta az a Franciaország és Olaszország, amelyek az unió alappillérét jelentették. Mert meglazult a szociális háló, mert jött a munkanélküliség, és a jobboldal számára hívószó volt a globalizmus-ellenesség épp úgy, mint a globális Európa elleni fellépés. A szerző szerint az, hogy ma a világ a jobb és helyenként a radikális jobb irányába tolódott, az a fasizmus-ellenességnek, mint összetartó és intézményesült alapértéknek a háttérbe szorulásával is magyarázható. Az Olaszországban kampányoló Guy Verhostadt az olaszok politikai degeneráltságáról beszélt, amire rögtön meg is kapta: a szavazók hazavágják majd a liberálisokat. A történész-szerző szerint valóban ez fog történni, s egyértelmű lesz: a történelem ismétli önmagát.

Evolúció? - Olyan nincs

A Deutsche Welle mérleget vont a Családok Világkongresszusáról, aminek a helyszínválasztása, Olaszország egyáltalán nem volt véletlen. A homofóbok, antifeministák és abortuszellenes jobboldaliak legnagyobb nemzetközi találkozója volt. Üzenetét olyan patriarchális családcentrikus mondandóba öltöztette, amelyik hamis állításokkal toborozta híveit a májusi EP-választásokra hangolódva. A résztvevők megkérdőjelezték az evolúció elméletét és volt, aki bátran kimondta azt is, Amerikának nem kellett volna felszámolnia a szegregált iskolákat. Idealizálták Magyarország és Brazília példáját, ahol anakronisztikus családmodell az üdvözítő és ezzel megnehezítik a kisebbségek életét – összegzi a világtalálkozót a Deutsche Welle.

Orbán belépője

Több amerikai médium és beszámol a szombaton aláírt magyar-amerikai védelmi megállapodásról, így például a The Nation folyóirat is, ám nem amerikai, hanem a magyar kormány honlapjának angol nyelvű beszámolója alapján. Szerződés -, amelyik többek között az amerikai csapatoknak szabad mozgást biztosít - megkötése másfél éven át húzódott, most azonban egyre több helyről hallani, hogy ez lehet Orbán belépője a Fehér Házba.

Az angol nyelvű ukrán blogportál, a 112 UA és persze az orosz kormány szócsöve, a Russia Today is beszámol arról, hogy Szijjártó Péter hétfőre, azaz mára bekérette a Budapestre akkreditált ukrán nagykövetet, Ljobov Nepopot, akitől magyarázatot vár: miért nem engedték Be Ukrajnába, sőt miért tiltották ki másfél évre Kelemen Hunort, az RMDSZ elnökét, aki a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség 30. évfordulójára kapott meghívást. A bukaresti külügyminisztérium hasonlóan bekérette mára az ottani ukrán nagykövetet.


Szocializmust, azt nem

Az 56-ban kivándorolt Megyesi Jenő, Orbán Viktor amerikai tanácsadója írt cikket arról, hogy ismét a szocializmus sötét fellegei gyülekeznek a horizonton. A konzervatív Washington Examinerben megjelent írásában végigvezeti a szerinte eleve kudarcra ítélt társadalmi egyenlőség elvét és teletűzdeli magyar példával. A cikk egyértelműen Trump választási kampányának témájához igazodik, ugyanis az elnök bejelentette: nem enged szocializmust építeni a hazájában, merthogy szerinte ez a demokraták célja.

Csernyánszky Judit lapszemléjét meghallgathatja a fenti "lejátszás" ikonra kattintva. Kiemelt kép: Pixabay.