„Klubrádió
Reggeli gyors

"A magyarok kedvelik a diktátorukat"

29/03/2019 10:11

| Szerző: Klubrádió

Senki ne mondhassa meg Magyarországnak, mit kellene tennie. Bibliából vett idézetek és profetikus látomások Orbán migrációs elveinek védelmében. A Fidesz csupán számításból úszta meg a kizárást. Nemzetközi lapszemle.

2019. március 29. Reggeli gyors - részlet 19.03.29. Lapszemle
05:15
00:00

Magyar Levente külügyi államtitkár az amerikai konzervatívok népszerű lapjának, a TownHallnak adott interjút, ahol a magyar kormány migrációs politikáját dicsérték. Magyar szerint a migráció se nem pozitív, se nem kívánatos, egyszerűen kerülendő. Ellenben a Marokkónak nyújtott 30 millió dolláros segélyen kívül más afrikai és közel-keleti országokat is bevon majd támogatási programjába Magyarország.

Az államtitkár elmondta, hogy a migrációs politika miatt, pontosabban a kvóta rendszer bevezetése miatt került összetűzésbe a kormány az Európai Unióval, de bármi történjék, ahhoz mindenáron ragaszkodni fognak, hogy senki ne mondhassa meg Magyarországnak, mit kellene tennie.

 

A kormány aggódik Európáért

A kormány keresi hasonlóan gondolkodó szövetségeseit, amelyek közül legerősebbnek a Visegrádi 4-ek csoportja bizonyult. Külön hangsúlyozta, hogy ezt épp Európa jövője érdekében teszik, mert nagyon aggódnak érte. S ez a májusi uniós választásokon el is fog dőlni, mert egyértelmű, hogy a migráció és az integráció lesz az uniós kampány központi témája. Szólt a jeruzsálemi kereskedelmi képviselet megnyitásáról is, amely azt is jelenti, hazánk a 3. ország, amely követi Trump politikáját. A magyar-amerikai kapcsolatokról szólva örömmel nyugtázta, hogy a Fehér Ház irányt váltott, aminek gyümölcsöző és produktív politikai párbeszéd lett az eredménye, így sikerült nem csak helyreállítani, de meg is erősíteni a két ország viszonyrendszerét – nyilatkozta Magyar Levente államtitkár a Town Hall újságírójának.

 

A nacionalizmus növeli a gyermekvállalási kedvet

A magyar vonatkozású hírekre találva kiderült az is, hogy az Egyesült Államokban a kerítésépítési kiéleződött vita okán Magyarország igencsak érdekes és példamutató ország lett a konzervatívok szemében. Az One America News Network fizetős kaliforniai és washingtoni központtal működő tv csatorna számos csúsztatással és fake news-zal zanzásítva igyekezett Trump segítéségre sietni, amikor Orbán Viktor kerítésépítésének sikerét ecseteli hosszasan a riport. Idézi Orbán Viktortól például azt, hogy több pénzt ad az Európai Unió az migrációra és az integrációra, mint a gazdaságra, a környezetvédelemre vagy például az egészségügyre. Azt is állítja, hogy a legválságosabb időszakban naponta 600 ezren vándoroltak át Magyarországon, de amióta kerítés van, már csak 15-en. Megállapítja, hogy azóta nőtt a lakosság száma és a gyermekvállalási kedv, illetve csökkent a halandóság, amióta ilyen kiváló, nacionalista politikát folytat a kormány, ami nagyon is bejött a magyaroknak. Nos, miért nem jöhetne be akkor Amerikának? - hangzik a beszámoló utolsó csattanósnak szánt mondata.

Tapolcai választás - Fidesz-KDNP - Orbán Viktor Veszprém meg
 
Orbán Viktor egy választási rendezvényen
Tapolcán 2015. április 9-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd.
 
 

 

A magyarok kedvelik a „diktátorukat”

Ugyanebbe a vonulatba illik bele a philadelphiai The Trumpet írása, amelyik a Bibliából vett idézetekkel és profetikus látomások alapján értékeli – túl! - Orbán migrációs elveit, s a keresztény Európa diadalát. Majd megjósolja, hogy legalább 10 ország fogja követni Orbán politikáját, ami végül a Fidesz EPP-vel való kenyértöréséhez vezet, majd pediglen új szövetségek kialakításához. Európa legkövetkezetesebb migrációellenes politikusának tekintik a magyar kormányfőt, akit gyakran antiszemitának és diktátornak írnak le, azonban a The Trumpet szerint ezeket megcáfolják a tények: Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő az egyik legfőbb szövetségese, másrészt a magyar választások eredménye is azt mutatja, a magyarok kedvelik a „diktátorukat”.

A Fidesz csupán számításból úszta meg a kizárást

Wilfried Martens Centre for European Studies kiadásában megjelenő European Views szerint a Fidesz sorsa az Európai Néppártban bizonytalan, hogy marad-e vagy távozik, a májusi választások után dől el attól függően: maradnak-e még egyáltalán barátai a frakcióban. Az írás szerint ugyan Josepf Daullal az élen minduntalan hangsúlyozták, hogy a párt értékei mellett mindenkinek ki kell tartania és nem tűrik meg az elhajlókat, a Fidesz csupán számításból, méghozzá a választások miatti számításból úszta meg a kizárást, ez az igazság – írja a portál. Ám úgy tudja, ez volt az utolsó szalmaszál, amibe a Fidesz még kapaszkodhatott. Egységet akar az EPP kifelé mutatni, legalább a választási kampányban. S megjegyzi, a Zavecz Research felmérései szerint mindössze 1%-ot csökkent a Fidesz népszerűsége, s továbbra is 50%-on áll.

 

Vége lesz a látványos gazdasági növekedésnek

A Russia Today német kiadásában osztrák kutatói felmérést közölnek, miszerint 20%-os lesz a munkaerőhiány Kelet- és Dél-Európában 2045-re, s a legsúlyosabb helyzet Magyarországon, Lettországban, Ukrajnában, Romániában, Horvátországban és Lengyelországban várható. Noha most látványos növekedést produkálnak ezek a gazdaságok, de annak is pillanatok alatt vége lesz. Épp emiatt. Magyarországon az elvándorlás miatt már amúgy is jelentős a munkaerőhiány.

Csernyánszky Judit lapszemléjét a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Amerikai kongresszusi küldöttség a Karmelita kolostorban. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs.