„Klubrádió
Reggeli gyors

Tudja, ki jelentette fel, franciákkal akarja színpadra vinni az Orbán-ellenes levél miatt letiltott előadást

7/12/2018 14:13

| Szerző: Klubrádió

Nem hagyják alkotói elveszni a Párizsi Magyar Intézetbe meghirdetett, de az igazgató által letiltott Spiró-darabot. Az előadásnak próbálnak más játszóhelyet találni, ezért felveszik a kapcsolatot a francia színházi szakmával – mondta Gerzsenyi Bea rendező. Tudja, kinek a feljelentésére nem engedték színpadra a darabot. Az intézetvezető pedig tudta, hogy a letiltással nagyobb botrányt kavar, mintha hagyja lemenni a bemutatót.

Nem gyalázta Magyarországot, Orbán Viktor miniszterelnök és kormányzása ellen írt néhány mondatot magánlevelezésben, amiben a darab univerzumát, a kommunizmus megdöntése előtti nyolcvanas évek végét Magyarország mai helyzetével hasonlította össze – mondta a Klubrádióban Gerzsenyi Bea rendező, aki Spiró György Csirkefej című darabját állította volna színpadra csütörtök este a Párizsi Magyar Intézetben, de az előadást Havasi János igazgató letiltotta.

A rendező, mint nyilatkozta, később kifogásolt e-mailjét a saját listáján szereplő ismerőseinek, százhúsz embernek küldte el, publikusan nem jelen meg, se a Facebookon, se máshol. A címzettek között sem politikus, sem újságíró nem volt. Arra a vádra, hogy megjegyzéseihez illesztette a bemutató előtt álló darab ajánlójának egyes részeit is, azt mondta, a Párizsi Magyar Intézet oldalán olvasható szöveget ő szerkesztette, tehát a saját anyagát tette bele az e-mailjébe.

Hozzátette, nem gondolta, hogy ezért valaki feljelenti, bár tudja ki az, aki ezt végül megtette. A feljelentőt ismeri, tudja a nevét, találkozott már vele, de nem tartozik a baráti körébe.

Franciaországban elképzelhetetlen

Gerzsenyi Bea szerint Franciaországban, ahol jelenleg él, elképzelhetetlen, hogy azon nyomban betiltsanak egy színházi előadást, kiállítást vagy akármilyen más kulturális eseményt azért, mert annak alkotója bármit mond Emmanuel Macron köztársasági elnökről. A rendező azt mondta, erről beszélt az intézet igazgatójával, Havasi Jánossal is, aki azonban nem értett egyet vele. 

Miután az igazgató tudomást szerzett a magánlevelezés tartalmáról, és közölte vele, hogy az előadás betiltását fontolgatja, Gerzsenyi Bea – mint a Klubrádióban mondta – azzal érvelt számára, hogy egy negatív döntéssel még nagyobb botrányt okozna, mintha hagyná lemenni a darabot. Ezzel már Havasi János is teljesen egyetértett, ám két óra múlva úgy határozott, nem lesz előadás. 

Nem ők mondhatják meg

Gerzsenyi Bea hangsúlyozta, a Párizsi Magyar Intézet a magyar adófizetők pénzéből gazdálkodik, az abból fenntartott épületben működik, ezért nem csak az általuk vagy a miniszterelnök által jóváhagyott produkciókat támogathatják, feladatuk a magyar kultúra franciaországi népszerűsítése, és úgy érzi, ennek a kultúrának ő is része.

Arról is beszélt, hogy a sok támogatói üzenet mellett, olyan felszólításokat is kap, hogy fizesse vissza a darab előadására kapott pénzt, miközben a kritikusait a milliárdos magyarországi sikkasztások nem zavarják.

Mint megjegyezte, a bemutatóért és az azt megelőző két hónapos munkáért , ami esetében napi tíz órás elfoglaltságot jelentett, összesen nettó 136 euró (44 ezer forint) jár neki, a színészeknek ugyanennyi. A saját tiszteletdíját ráadásul felajánlotta a szereplőknek, igaz, a szerződésben meghatározott pénzt még nem fizették ki nekik. A darab színpadra állításán dolgozók közül tehát mindenki a szakma iránti tiszteletből és az iránta való szeretetből dolgozott – tette hozzá.

A rendező nagyon reméli, hogy az előadást máshol tudják majd játszani, ezért most azon vannak, hogy felvegyék a kapcsolatot a helyi, franciaországi színházi szakmával, és meghívják a darabot.

Nem vállalható fel az előadása, ha Orbánt vádolja

Az intézet vezetője döntéséről a botrány kirobbanásának napján, december 6-án azt közölte az Indexszel, hogy „egy nappal Spiró művének bemutatója előtt tudomásomra hozták, hogy az előadás rendezője, Gerzsenyi Bea olyan levelet küldött szét az esemény kapcsán, mely Magyarországra, a magyar államra vonatkozóan méltatlan, súlyosan sértő, valótlan megállapításokat tartalmaz. Ráadásul a rágalmazó közleményt az intézet hivatalos programismertetőjének szövegkörnyezetében helyezte el, ami további megtévesztésre alkalmas”. 

A közlemény szerint “ennek fényében a magyar állam, a magyar adófizetők pénzéből fenntartott Párizsi Magyar Intézet számára a Gerzsenyi Bea által rendezett előadás megtartása nem vállalható fel”. 

Az emailban Gerzsenyi többek között arról írt, hogy totalitárius gondolkodás újra felütötte a fejét egy szabadnak mondott helyen is, Magyarországon a félelmet és mások gyűlöletét tápláljak az emberekbe. A korrupció Orbán Viktor vezetésével zsebre teszi a médiát és a jogállamot úgy, ahogy van. Spiró kapcsán megemlíti, hogy a Csirkefej a nyolcvanas években íródott a kommunista rezsim bukása előtt, de manapság újra aktuális, mivel rávilágít a mai Magyarország szomorúságára, sötétségére, abszurditására. “A butaság államvallássá alakult” – fogalmaz.

Gerzsenyi Bea rendező a Klubrádió Reggeli gyors című műsorának nyilatkozott a december 7-ei, pénteki adásban. A riporterek Pikó András és Pálinkás Szűcs Róbert voltak. A beszélgetés hangfelvételét a cikk elején kattinthatja!

Címlapi kép forrása: Pixabay

(Klubrádió)