„Klubrádió
Megbeszéljük...

L. Simon László: Lovasi jöjjön, Szentesi Zöldi tévedett

30/07/2019 21:56

| Szerző: Klubrádió

Nem a legsikeresebb írása Szentesi Zöldi László kormánypárti zsurnalisztának a Lovasi András és a Quimby tusványosi meghívását kritizáló bejegyzése. Az erdélyi fesztivál fellépőinek kiválogatásakor az egyetlen szempont, hogy jó zenét játsszanak – mondta L. Simon László fideszes országgyűlési képviselő, miközben Szentesi Zöld kitart kijelentése mellett. L. Simon arról is beszélt, mivel szerinte a Fidesz demokratikus párt, nem tart attól, hogy megfedik, amiért ellentmondott a német kormányzatot folyton kritizáló hazai hangoknak. Ennek kapcsán azt is kijelentette, nem igaz, hogy Beer Miklós püspöknek a tavalyi választások előtt leszóltak a pártközpontból, hogy fogja be a száját.

2019. július 30. Megbeszéljük-részlet/Interjú L. Simon Lászlóval (19.07.30.)
20:29
00:00

„Szentesi Zöldi László is tévedhet, kinek nincsen meg a joga a tévedéshez?” – mondta L. Simon László fideszes országgyűlési képviselő, 2012 és 2013 között kultúráért felelős államtitkár a tusványosi koncertprogram bírálatáról, amit az említett Szentesi Zöldi László kormánypárti újságíró fogalmazott meg a hét elején.

L. Simon szerint Szentesi Zöldi László, akinek egyébként sok-sok érdekes, izgalmas írása van, most nem éppen a legsikeresebbet tette le az asztalra. „Igazság szerint tudomásul kell venni azt, hogy az erdélyi fiatalok a magyar könnyűzenének azt a szegmensét is szeretik, akik még történetesen nem szimpatizálnak a kormánnyal. Tusványos nem egy pártrendezvény, nem egy kormányrendezvény, alapvetően kormánypárti politikusok vesznek részt vitákban, sok más érdekes és izgalmas ember társaságában. Ezzel együtt is én úgy gondolom, hogy egy ilyen fesztiválon helye van olyanoknak, akiknek a közéleti megnyilvánulásai nem éppen a jelenlegi kormány támogatók” – fogalmazott.

Tusványos - Orbán Viktor előadása
 
 Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője (b) és L. Simon László, az Országgyűlés kulturális bizottságának fideszes alelnöke Orbán Viktor miniszterelnök előadása előtt a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2019. július 27-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
 
 

„Lovasi András remek zenész, jók a számai, én is szeretem a számait.” L. Simon a tusványosi szabadegyetemet alapító Német Zsolt fideszes politikus korábbi kijelentésére hivatkozva arról is beszélt, a rendezvényen mindenkinek helye van, aki jó zenét csinál. Ez az egyetlen kritérium, nem az, hogy bárki, így akár Szentesi Zöldi László a fellépőket szélsőjobboldalinak, szélsőbaloldalinak vagy éppen középen állónak titulál. Ez indifferens. Jó zene, a fiatalok szeretik, jöjjenek. Erdély legnagyobb és a Kárpát-medence meghatározó kulturális fesztiváljára, van, aki azért megy, hogy Quimbyt hallgasson, van, aki azért, hogy Ákost, más pedig azért, hogy Orbán Viktort – tette hozzá.

L. Simon László ezt annak kapcsán mondta, hogy a kormánypárti újságíró, Szentesi Zöldi László Facebook-bejegyzésben kritizálta a tusványosi szervezőket, amiért a fesztiválra rendszeresen meghívják a hazai liberálisok sztárjait is zenélni, akiket Orbán-és magyarfóbiás alibi előadóknak minősített. Szentesi Zöldi az írást később eltüntette az oldaláról. Döntéséről ezt írta: „Miután mindenki jól kiélvezkedte magát, töröltem a Quimby és Lovasi körüli vitát generáló posztokat. Meguntam ugyanis olvasgatni a hülyeségeket.” Később az egész oldala is elérhetetlenné vált, majd ismét jelentkezett, és megismételte, hogy szerinte Lovasinak és a Quimbynek semmi keresnivalója Tusványoson.

Nem állhatunk örökké szemben a Nyugattal

Simon László a Klubrádióban azt is felidézte, múlt héten milyen kritikákat hozott fel a tusványosi program egyik beszélgetésén. Legfontosabb kijelentései közé tartozott, hogy nem lehet folyton bírálni a németeket azzal, hogy nem értik, mit jelent Európa. Magyarország ugyanis nem mondhat le Nyugat-Európáról, és nem állhat vele örökké szemben. Az identitás pedig – az európai is – folytonosan változik, és nem biztos, hogy az egyes országokban ugyanazt értik alatta. Másrészt azon sem tanácsos kárörvendeni, hogy a német CDU meggyengült az EP-választáson, mert a szavazatok a Zöldekhez vándoroltak, akik nem a Fidesz természetes szövetségesei.

További fontos kijelentése volt, hogy a politika és a tudomány szerepét el kell választani egymástól, bár ahogy a Klubrádióban hozzátette, ez nem a Magyar Tudományos Akadémia körüli történésekkel összefüggésben hangzott el a részéről.

Az emlékezetpolitikai csatákról is beszélt, kijelentette, abszurd, hogy évekkel ezelőtt Obama amerikai elnök is megszólalt, hogy ne lehessen felállítani Hóman Bálint második világháborús kultuszminiszter szobrát Székesfehérváron. Szerinte ugyanis Hóman – akinek kritikusai többek közt felróják, hogy részt vett a zsidótörvények előkészítésében – tehetséges politikus volt, 2015-ben pedig a bíróság is rehabilitálta.

Felavatták Bálint Ágnes két mesehősének, Frakk és Labdar?
 
 L. Simon László, az Országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke Frakk nevű kutyájával a Bálint Ágnes József Attila-díjas író, szerkesztő, dramaturg tiszteletére készült, a mesehőseit, Frakkot és Labdarózsát ábrázoló domborművek avató ünnepségén a kápolnásnyéki Halász-kastély kertjében 2018. október 27-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
 


Ki fedne meg?

L. Simon László elmondta, volt, aki a tusványosi beszélgetés után felhívta, és azt kérdezte tőle, ha ilyen szabadon megfogalmazza a véleményét, ezért nem fedik-e meg? „Mégis ki fedne meg? Tényleg, kapok egy osztályfőnöki figyelmeztetést?”– mondta a Fidesz demokratikus működésére hivatkozva.

L. Simon László szerint Beer Miklós váci püspök sem azt nyilatkozta a napokban a hvg.hu-nak, hogy valaki leszólt neki a pártközpontból vagy az érsekségről a tavalyi választás előtt, hogy fogja be a száját. Annyi történt, hogy politikai körből baráti tanácsot kapott – mondta az országgyűlési képviselő.

Beer Miklós az interjúban arról beszélt, a 2018-as választás előtt egy régi jó barátja, aki politikai szerepet vállal, és feltehetően féltette őt, azt mondta, hogy fogja be a száját, most egy kicsit nem szerepeljen. „Ez tényleg bántott, nem értettem, hogy miért kell félni tőlem. Gyerekesnek tartom, hogy előre megmondják, hogy mi kell mondani. A véleménynyilvánítás szabadsága a demokrácia egyik alapkövetelménye. Mindenhol érdekek ütköznek. Nem meghallgatni a másikat, ez az emberi gyengeség. A paragrafusok mögé rejtőzés a hitbeli bizonytalanság bizonyítéka, szoktam mondani vallási témában – és ez a politikai síkon is igaz”– fogalmazott a hétfői interjúban Beer Miklós.

L. Simon László hangsúlyozta, a püspököt nagyon sokra tartja, rendes keresztény konzervatív embernek, akinek az értékrendje krisztusi alapon áll, ezért méltatlannak is tartott néhány személyét ért támadást.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Megbeszéljük/Interjú L. Simon Lászlóval
2019. július 30., kedd 16.40
riporter: Bolgár György