„Klubrádió
A lényeg

Orbánnak már nem elég 2030

27/07/2019 15:35

| Szerző: Klubrádió

A miniszterelnök szokásos tusnádfürdői beszédében – amellett, hogy a liberalizmus elleni harcot hangsúlyozta – azt mondta, a következő 15 év programját akarja megadni. Emlékezetes, hogy a tavalyi választási győzelem után 2030-at jelölte meg korszakhatárként, de a jelek szerint ezt is meghaladná.

Orbán Viktor Erdélyben úgy fogalmazott: „Az előttünk álló 15 évet azzal fogjuk eltölteni, az lesz a nemzedéki küldetésünk, hogy szembeforduljunk a liberális korszellemmel, és a liberális internacionalizmussal”. Úgy vélte: „a pálya ugyan feléjük lejt, de a mi oldalunkon van az, amit szépnek, szabadnak és igazságosnak lehet mondani, és keresztény szabadságként foglalhatunk össze”. Azt is mondta: az illiberális politika értelme a keresztény szabadság.

Orbán szerint az már nem igaz, hogy a demokráciának liberálisnak kell lennie. „Magyarországon létrejött egy illiberális állam, egy valódi állam- és politikaelméleti modell, egy sajátos kereszténydemokrata állam” – jelentette ki. Ezt abból vezette le, hogy szerinte 2010-ben dönteniük kellett, milyen megoldást választanak a megörökölt problémákra, és úgy találták, a liberális demokrácia keretei erre nem megfelelőek.

A miniszterelnök szerint a liberálisok gyűlölik őket, az illiberálisokat, és úgy értékelt, ennek az a magyarázata, hogy „birodalmi gondolkodás” vezérli őket. Ma az európai liberálisok hisznek egy olyan tézisrendszerben, amely szerint akkor szabad valaki, ha megszabadul múlttól, vallástól, saját kultúrától. Ennek antitézise az illiberalizmus – közölte.

A teljes beszédet itt lehet megtekinteni.

A miniszterelnök tavaly május 10-én jelentette be, hogy nem egy ciklusra, hanem 12 évre, 2030-ig tervez. Orbán akkor azt mondta, a választási eredmény „bátorít és feljogosít, hogy terveinket ne négy-, hanem tízéves kitekintéssel készítsük el. Sőt, inkább 12 éves időtávban kell most gondolkodnunk.” 

Címlapi kép: MTI/Koszticsák Szilárd