„Klubrádió
Megbeszéljük...

Fürjes: Úgy egyeztetünk Budapesttel, ahogy kérték

29/11/2019 13:21

| Szerző: Klubrádió

Első körben a közfejlesztési tanácsban lehet megbeszélni az új atlétikai stadionberuházáshoz szabott fővárosi feltételeket, ahogy azt a főváros kérte. A tárgyalást még decemberben megtartják – mondta Fürjes Balázs államtitkár.

2019. november 28. Megbeszéljük / részlet, Fürjes Balázs (19.11.28.)
17:09
00:00

Igazodunk a Főváros kéréséhez, és ennek megfelelően az új ferencvárosi atlétikai stadion megépítésének támogatásához megfogalmazott közgyűlési javaslatokról a kormány képviselői a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában (FKT) egyeztetnek majd Budapest képviselőivel. Első körben tehát ebben a testületben lehet megbeszélni a fővárosi kéréseket, az ülésére pedig még december közepe előtt sor kerül – mondta Megbeszéljük című műsorunkban Fürjes Balázs, a budapesti és az agglomerációbeli fejlesztésekért felelős államtitkár.

Bolgár György riporter külön megkérdezte az államtitkártól, hogy a kormány hajlandó-e a közgyűlésnek azt a feltételét teljesíteni, amely a fővárosi egészségügyi ellátás fejlesztésére vonatkozik. Budapest vezetése öt év alatt 50 milliárd forintot kér a kormánytól erre a célra, és ha a kabinet ezt nem adja meg, Karácsony Gergely főpolgármester szerint a főváros nem fogja támogatni az atlétikai stadion megépítését. Fürjes Balázs szerint a kormánynak nincs elvi kifogása az 50 milliárdos plusz támogatás ellen, hiszen ők is belátják, hogy még rengeteg a teendő ezen a területen. Hogyan lenne elvi kifogásuk, mondta, amikor csak a jövő évben az ország költségvetésében az Egészséges Budapest Programban 42 milliárd forintot szánnak fővárosi egészségügyi fejlesztésekre. A főváros tehát nyitott kapukat dönget – hangsúlyozta.

A főváros öt feltételt szabott az újabb stadionberuházás támogatásához. (Karácsony Gergely és más fővárosi kormányellenzéki politikusok hangsúlyozták, feltétekről van szó, és nem javaslatotokról, ahogy azt a kabinet emberei emlegetik.) E szerint a kormány öt év alatt adjon ötvenmilliárd forintot a budapesti járóbeteg és szakellátásra. A stadionberuházással együtt induljon meg a zöldfelületek növelése, kezdjék el a Csepeli Nagyerdő Programot, egy új Városligethez hasonló zöld terület kialakítását. Az új stadion ne csak az élsportot szolgája, hanem a tömegsport és kulturális rendezvények befogadására is legyen alkalmas. Minden szerződés legyen nyilvános, a lehető legátláthatóbb módon költsék el a pénzt. A kormány tartsa fenn korábbi elkötelezettségét a nagy, fővárosi közlekedési célú beruházásokban.–

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgatja meg. Kiemelt kép: Fecebook.

Megbeszéljük
2019.11.28. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György