„Köszönjük,
Megbeszéljük...

Karácsony: Mostantól sietnie kell a kormánynak

27/11/2019 17:24

| Szerző: Klubrádió

Egyhangúlag megszavazta a Fővárosi Közgyűlés, hogy milyen feltételekhez kössék az atlétikai világbajnokság támogatását. Karácsony Gergely szerint az idő szorít, így a kormánynak már sietnie kell, és a legjobban akkor járna, ha elfogadná ezt a konszenzusos döntést. A főpolgármester azt is mondta: nem lehet őket megosztani, nem lehet leszalámizni a IX. kerületet.

2019. november 27. Megbeszéljük-részlet/Interjú Karácsony Gergellyel (19.11.27.)
10:24
00:00

Karácsony Gergely főpolgármestert arról kérdeztük, hogy szerdán, hosszú vita után egyhangú támogatást kaptak a 2023-as budapesti atlétikai világbajnoksághoz kapcsolódó fővárosi feltételek.

Karácsony Gergely azt mondta: ez fontos előrelépés, az első nagy próbája a főváros új vezetése és a kormány együttműködésének. Jó, hogy sikerült konszenzust kialakítani, növeli az alkupozíciójukat a kormánnyal szemben, hogy minden képviselő támogatta az előterjesztést. Ez a budapesti polgárok csaknem 80 százalékának álláspontja is; készítettek egy közvéleménykutatást, és nagy az egyetértés abban, hogy a főváros csak szigorú feltételek mellett járuljon hozzá az atlétikai vb-hez, ha enélkül nézzük az ügyet, akkor nagyon megosztó a kérdés.

Szerinte amihez hozzájárultak, az nem stadionépítés lesz Dél-Pesten, hanem sport-és kulturális célokra használható sportkomplexum készülhet, amely minden budapesti előtt nyitva áll majd. Ezt a vb alatt pluszlelátókkal egészítik ki, de utána, hosszú távon, fenntartható módon hozzájárul a fővárosi sportélethez.

 
A Dél-Pesten építendő Budapesti Atlétikai Stadion látványterve (építészfórum.hu)
 


Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter keddi nyilatkozatában külön méltatta a csepeli és a ferencvárosi döntést, látványosan megkülönböztetve a fővároséitól. Karácsony Gergely hangsúlyozta: a közgyűlésben őt támogató képviselők, szervezetek egyetértenek abban, hogy nem lehet őket megosztani, „nem lehet leszalámizni a IX. kerületet”. Egyébként a miniszterelnök is azt mondta, hogy várják a Fővárosi Közgyűlés döntését. Ez a döntés úgy született meg, hogy bár volt vita és más szóbeli kiegészítéseket tettek hozzá a kormánypárti és az ellenzéki képviselők, ez mégis mindegyikük támogatását bírja. Azt is megjegyezte: Gulyás Gergely közleményével szemben ezek nem javaslatok, hanem feltételek.

Leszögezte, alapvetően nem szeretik a stadionokat, nem is szerettek volna ezzel foglalkozni. Azért vizsgálták meg ezt az ügyet, hogy újranyissák a vitát arról, mire is költik az adófizetők pénzét. Ami a tartalmi részét illeti: az ötvenmilliárd forintos egészségügyi hozzájárulásról azt mondta, ezt nem a fővárosi önkormányzatnak, hanem a kerületeknek és a budapestieknek kérik, ez a költségvetésnek nem nagy összeg, de a kerületeknek sokat számít, az elmúlt 30 év legnagyobb fejlesztése lehetne a területen.

Neki arra van felhatalmazása, hogy ezekkel a feltételekkel állapodjon meg, nincs idő hosszas „pingpongozásra”, mert a Nemzetközi Atlétikai Szövetség a kormánytól és tőle is (telefonon tárgyalt a szervezet elnökével) azt kérte, hogy még novemberben szülessen döntés (persze egy-két hét csúszás előfordulhat). Nem tartja kizártnak, hogy ezek a feltételek valamilyen szinten alakuljanak, módosuljanak, de ha a kormánynak nagyon fontos az atlétikai vb ügye, akkor nagyon gyorsan kell döntenie, és ehhez az a legegyszerűbb, ha elfogadja ezt a széles konszenzussal született döntést.

Fürjes Balázs államtitkár kedden ugyancsak a Megbeszéljük adásában mondta, hogy az állam üzemeltetné az új atlétikai stadiont. Karácsony Gergely szerint ez teljesen egyértelmű, a főváros nem tud és nem is akar ilyen sportlétesítményeket üzemeltetni. Az szerinte is méltányolható szempont, hogy nagyon sokan atletizálnak, sokan futnak, és a magyar atlétika számkivetetté vált. De az alapkérdés nem ez. Ő azt ígérte, hogy nem épül újabb stadion, amíg nincs minden kerületben CT. Szerinte ezzel a döntéssel ez a kampányban megfogalmazott mondat valósággá válhat. Lehet arról beszélgetni, hogy CT, MR, informatikai fejlesztés vagy épületfelújítás szükséges-e a leginkább, a lényeg, hogy ez az ígéret valamilyen formában megvalósuljon.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Karácsony Gergely/Facebook

Megbeszéljük...
2019. november 27., szerda 16:00