„Klubrádió
Esti gyors

A közmédiában túltolták a biciklit – Kárpáti János jegyzete

23/01/2020 18:01

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Az ilyen riporteri produkció nem a nézők, hanem alighanem a közmédia vezetőinek a meggyőzésére szolgál. Annak igazolására, hogy a beosztott 1000 százalékra teljesíti a kiadott feladatot, ami nagyjából úgy hangozhatott, „menj neki bátran, levegőt se kapjon”.

2020. január 23. Esti gyors-részlet (2020.01.23. Kárpáti János jegyzete)
02:32
00:00
Jó, hogy nem a választás előtt készült a köztévé interjúja Karácsony Gergellyel, mert ha a voksolás előtt sugározzák, akkor érthető módon most több az ellenzéki, és kevesebb a fideszes polgármester, képviselőígy vélekedett a Twitteren a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára. Fürjes Balázs szerintem súlyosan téved, indokolatlanul pesszimista a maga szemszögéből nézve, bár véleményét sokan osztják, például az a kommentelő, aki szerint a riporternő 25 perc leforgása alatt többet tett a Nemzeti Együttműködés Rendszerének a lebontásáért, mint az egész ellenzék az elmúlt évtizedben.

Azért nem értek ezzel egyet, mert számos olyan kommentet is olvastam, miszerint „ezek beszélnek?”, akik annak idején „nap mint nap felmosták a Fidesszel a padlót a Nap tévében”? Ez utóbbi kommentek kétségessé teszik, hogy a közmédia otrombaságai képesek lennének változtatni az emberek politikai véleményén. Aki eddig hívő volt, illetve aki ellendrukker, jobbára meg is marad annak. Az ilyen riporteri produkció nem a nézők, hanem alighanem a közmédia vezetőinek a meggyőzésére szolgál. Annak igazolására, hogy a beosztott 1000 százalékra teljesíti a kiadott feladatot, ami nagyjából úgy hangozhatott, „menj neki bátran, levegőt se kapjon”.

Egyre hidegebb szelek fújnak a közmédia háza táján. A „menj neki” korszak úgy 2013 táján kezdődött, amikor – emlékeznek még a nevére? - Viviane Reding igazságügyi EU-biztos volt a falra festett főgonosz a tévedhetetlen budapesti ellenségkép-alkotó központban. Kiderült róla, hogy részt vett a Bilderberg csoport találkozóján. Akkoriban a Reding és a Bilderberg volt a tudjukkik világösszeesküvésének a fedőszava. Később ezt a szerepet újraosztották, és megkapta Soros György. Szóval amikor kiderült, hogy Reding ott volt a Bilderberg-összejövetelen, akkor a Brüsszelben dolgozó magyar közmédia megkapta az ukázt: szembesítsétek ezzel Redinget. De azok még majdhogynem boldog békeévek voltak: annak se lett semmi baja, aki egy kicsit elszabotálta a feladatot. Ma már a jelek szerint az kell a túléléshez, amit Mészáros Kata művelt.

Kárpáti János jegyzete a 2020. január 23-i Esti gyorsban hangzott el.