„Klubrádió
Reggeli gyors

„Minden szabályt megszegett az M1 a Karácsony-interjúval”

23/01/2020 11:14

| Szerző: Klubrádió

Az M1 emlékezetes Karácsony Gergely-interjújából csak azt tudhattuk meg, hogy mik Rogán Antal vagy Habony Árpád üzenetei a főpolgármesterről - mondta Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke.

2020. január 23. Reggeli gyors / részlet, Hargitai Miklós (20.01.23.)
07:21
00:00

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) a Médiatanácshoz és a Közszolgálati Kuratóriumhoz fordul az M1-es Karácsony Gergely-interjú miatt, amelyről a szervezet elnöke, Hargitai Miklós azt írta, ez nem interjú volt, a riporter Rogán Antal vagy Habony Árpád üzeneteit próbálta átvinni és minden szabályt megszegett.

Hargitai Miklós a Reggeli gyorsban megismételte: rengeteg sebből vérzett az egész, a főpolgármester egyetlen válaszát se várta meg a riporter, ami lehetne legitim újságírói eszköz, csak hasonlítsuk össze azt, ahogy Karácsony Gergelyt kérdezte, egy Orbán-interjúval, és rögtön rájövünk, mi a különbség. Nem így szoktak kérdezni, ha egy fideszes riportalany jön be a stúdióba. Hozzátette: nem tartja elfogadhatónak ezt a harci álláspontot a közmédia riporterétől, ha esetleg egy ellenzéki politikus tévedne oda. Ugyanis a riporternek a közszolgálati kódex alapján semlegesnek kell lennie, az ő véleménye nem számít, az lenne a cél, hogy a néző minden releváns információt megismerjen – ebben az esetben – Karácsony Gergelyről.

Szimbolikus eszköz, nem várnak érdemi hatást attól, hogy a Médiatanácshoz fordulnak, amelyet megint csupa fideszessel töltöttek fel, ráadásul nagyon nagy autonómiája van a testületnek, és lehetett látni, hogy mit tesz ilyen ügyekben az elmúlt 9 évben – semmit. Az interjú szerinte megsértette a médiatörvény, a sajtótörvény, közszolgálati kódex előírásait, mivel más nem vonatkozik a közszolgálati média működésére.

Hargitai Miklós azt mondta: megválasztottak egy politikust egy kétmilliós világváros élére, viszonylag nagy szavazattöbbséggel, és nem hiszi, hogy ne lett volna jelentősége a közmédia nézői számára annak, milyen munkát végez ő. Érdemes lenne összehasonlítani azt, hogy őt száz napig nem hívták meg, azzal, hogy elődjét, Tarlós Istvánt hányszor szólaltatták meg az első száz napjában és milyen kérdéseket kapott.

A közmédiára szerinte évente 110-130 milliárdot költünk, GDP-arányosan ez a legdrágább közmédia Európában. Az említett jogszabályok előírják a tartalmat, az törvény szerint nem elég, hogy ők csak fideszes vendégeket hívnak és kedvesen elbeszélgetnek velük. Különböző véleményeket, álláspontokat kellene bemutatniuk minden témában, a migrációról is, és amit Karácsony Gergellyel műveltek, az bántóan egyoldalú, mert csak azt tudtuk meg, hogy mi a kormánykommunikáció narratívája a főpolgármesterről. Egy normális újságíró órákon keresztül tudná úgy kérdezni Karácsonyt, hogy az még a fideszes szavazóknak is érdekes legyen, de ebben a műsorban ebből semmit nem lehetett látni – tette hozzá.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Youtube

Reggeli gyors
2020. január 23., csütörtök 08.15
Műsorvezető: Lampé Ágnes