„Klubrádió
Reggeli gyors

Hadházyék az MTVA-ban – újabb hírhamisítás

1/10/2019 13:27

| Szerző: Klubrádió

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő többedmagával hétfőn bejutott az MTVA-ba, beszélt Papp Dániel vezérigazgatóval – aztán a sajtótájékoztatóján elmondottakat meghamisítva adták le. Szerinte hiába tudja a közmédia, hogy öt perc alatt lebukik, megteheti, hogy hamisít, mert nem gyakorolnak rá kellő nyomást az emberek.

2019. október 01. Reggeli gyors / részletHadházy Ákos (19.10.01.)
07:31
00:00

Az ellenzék immár első fokú bírósági ítélet alapján bemehet a közmédiába, nem dobhatták volna ki őket onnan januárban. Vicces, de szemtelen dolog volt, ami hétfőn történt, miután ezt megtették Hadházy Ákos szerint. A hírhamisításról beszéltek egy hírhamisítóval, Papp Dániellel, az MTVA vezérigazgatójával, aztán leadták a tudósítást úgy, hogy csak egy félmondatot idéztek a beszédéből, azt is teljesen más jelentéssel felruházva. Ő azt mondta (a Mérce videóján ez megtekinthető): politikai nyomást kell gyakorolni a kormányra azért, hogy Papp Dánielt váltsák le, legyen konszenzusos vezetője a közmédiának, és azért is politikai nyomást kell gyakorolni a kabinetre, hogy a közmédiában megjelenített, fizetett kormánypropagandát – ami maga is lopás, hiszen közpénzt költenek rá – törvényileg tiltsák be.

Ebből azt hozta le az MTVA „tudósítása”, hogy Hadházy Ákos szerint politikai nyomást kell gyakorolni a műsorszerkesztésre. A mondat egyik felét bevágták, a másik felét ők mondták oda.

Ez a szemtelenség, hogy ezt meg merik tenni, valójában megalázás – mondta az ellenzéki politikus. Hiába van ott másik öt kamera és hiába lehet bármikor visszahallgatni, hogy hazudnak, és öt perc alatt lebuknak vele. Meg merik tenni, mert „megengedjük nekik” addig, amíg valódi nyomást nem helyeznek rájuk az emberek a kiegyensúlyozott köztelevízióért. Ezt a problémát szerinte az fogja megoldani, ha odamegy százezer ember a Kunigunda úti székházhoz.

A tegnapi nap is siker volt Hadházy szerint, hiszen egy éve küzdenek azért, hogy ez az ember (Papp Dániel – a szerk.) találkozzon velük. Kiderült, hogy ott volt decemberben is, amikor bementek, de félt velük beszélni. Papp Dániel most semmilyen kérdésükre nem válaszolt érdemeben, de a nem válaszokból is sok mindent meg lehet tudni Hadházy szerint, innentől senki nem mondhatja, hogy ők nem próbáltak tárgyalni. Feltette például azt a nagyon egyértelmű kérdést, hogy miért „szórakoztathatja” Orbán Viktor élőben a közönséget a Kossuth rádióban péntekenként, miközben ellenzéki vezető nem szerepelhet élőben? Egyes képviselők 5-5 percet kaptak a kampányban, de ellenzéki pártvezetők semmit. Erre se válaszolt Papp.

Arról is kell beszélni, hogy a kormány évente 50 milliárd forintot költ propagandára, amellyel mossa az emberek agyát, ráadásul teljesen átrajzolja a médiaviszonyokat, hiszen a saját, újságnak vagy tévének nehezen nevezhető csatornáit kifizeti ebből a pénzből, miközben a maradék független sajtó a létéért küzd, sokszor félnek is a hirdetők, bár ezt túlzásnak tartja.

Az ellenzéknek ezt a két célt nagyon egyértelműen meg kell neveznie. Nem csak azért kell beszélni az agymosó sajtóról, hogy ezzel magyarázzák az esetleges választási vereséget, az csak siránkozás. Amíg nem lesz kiegyensúlyozott a tömegtájékoztatás, amíg bármikor megalázhatják őket, addig minden, amit a politikában csinálnak, az, hogy „választásosat játszanak” most, csak „szemfényvesztés”.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: MTI/Soós Lajos

Reggeli gyors
2019.10.01. 08:20
Műsorvezető: Dési János