„Klubrádió
Reggeli gyors

Hadházy: az Európai Ügyészség a megoldás a lopások ellen

4/09/2019 12:56

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Unió csalás elleni hivatala, az OLAF kedden Magyarországra nézve súlyos adatokat hozott nyilvánosságra az EU-s kifizetések szabálytalanságairól. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt kérdeztük, ő az Európai Ügyészséget tartja egyedül jó megoldásnak a visszaélésekkel szemben.

2019. szeptember 04. Reggeli gyors / részlet, Hadházy Ákos (19.09.04.)
04:57
00:00

Az OLAF kedden nyilvánosságra hozott jelentéséből kiderült, hogy a hivatal a magyarországi kohéziós pénzek 2014 és 2018 közötti kifizetéseinek majdnem négy százalékát (3,84 százalék) tartja problémásnak, ami miatt valószínűleg uniós támogatásokat kell visszafizetni. Az EU-s átlag 0,45 százalék. 2018-ban Magyarországi ügyek nyomán indult a legtöbb vizsgálat EU-s pénzekkel történő visszaélések gyanújával.

Hadházy Ákos szerint pozitív következménye rövid távon nincs egy OLAF-jelentésnek, hiszen ha vissza is kell fizetni egy adott támogatást, akkor azt az adófizetőknek kell, ezen a magyar miniszterelnök "csak nevet". Amikor az OLAF-ot létrehozták, úgy alkották meg a szabályokat, hogy a hivatal a kormányokat tájékoztatja, és azok döntik el, mit hoznak nyilvánosságra. A 4-es metró ügyét megjelentették, az összes többit nem. Ő az Öveges-program jelentéséért hiába levelezett hosszan az Emmivel, nem ismerhette meg.

A műsorban arról is volt szó, hogy Magyarországra jönne az Európai Csalás Elleni Hivatal vezetője, hogy személyesen tisztázza, mi áll a korrupció gyanúját felvető rengeteg magyarországi ügy hátterében. Az útra valószínűleg jövőre kerülhet sor – közölte az OLAF igazgatója, Ville Itälä az Euronewsnak adott interjújában.

Az OLAF-vezető Polt Péter legfőbb ügyésszel tárgyalna: erre mondta Hadházy, hogy rövid távon nincs következményük a jelentéseknek, de hosszabb távon van, mert ezekből is látják az európai döntéshozók, hogy mi megy Magyarországon. Az uniónak van egy nagyon behatárolt lehetőségekkel bíró ellenőrző mechanizmusa, látja a rendszerszintű problémákat.

Hadházy Ákos úgy véli: az a kulcskérdés, hogy az EU fokozza-e a nyomást a magyar kormányon az európai ügyészségért, mert szerinte egyedül az lehet megnyugtató megoldás a lopások csökkentésére. A magyarok megtették, amit tudtak, 680 ezren aláírták az erről szóló petíciót, most már az EU-n van a sor a politikai nyomásgyakorlással.

A beszélgetést fent, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Facebook

Reggeli gyors
2019. szeptember 4. szerda 07.40
Műsorvezető: Rózsa Péter