„Klubrádió
Esti gyors

Katonai fantomberuházás Szerencsen – hová tűnt félmilliárd?

18/07/2019 13:33

| Szerző: Klubrádió

Vagy parajelenséggel állunk szemben és megépítették, de eltűnt Szerencsen az úgynevezett harcászati intermodális logisztikai központ, vagy olyan jól álcázzák harcászati fontossága miatt, hogy nem leli senki, vagy a pénzt lopták el, csaknem félmilliárd forintot. Hadházy Ákost kérdeztük.

2019. július 17. Esti gyors / részlet, Hadházy Ákos (19.07.17.)
04:40
00:00

Intermodális logisztikai és felújító központ építésére 447 millió forintot fizetett ki a kormány, de a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei városba tervezett létesítmény soha nem épült meg, csak papíron létezik, írja a 24.hu – erről kérdeztük Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt. 

A képviselő szerint egyelőre úgy tűnik, hogy 447 milliót elköltöttek a semmire. Amikor gyűjtötte az aláírásokat az Európai Ügyészséghez csatlakozásról, akkor egy szerencsi polgár mondta neki, hogy van egy ilyen hadászati logisztikai központ náluk, ami csak elvileg létezik, de nem épült semmi, viszont kifizettek rengeteg pénzt. Egyébként a neve is megütötte a fülét, mert az intermodális logisztikai központ alapvetően átrakodó állomást jelent, például olyat, ahol vasútról kamionra vagy hajóról vasútra rakodják az árut. A harcászati megnevezés keltette fel az érdeklődését.

Most tudta megnézni, hogy mi ez. A szerencsi vasútállomás túloldalán egy "dzsindzsás", erdős-bokron területen kellene lennie, de nincs ott semmi, csak néhány méhkaptárat látott. Viszont az EU-s kifizetésekről szóló kormányzati nyilvántartásokban az van, hogy 447 milliót már ráköltöttek és feketén-fehéren azt írják, hogy a beruházás megvalósult, lezárult.

 
Az álcázás nagymestere (kép: pixabay)
 
 


Hadházy azon ironizált, hogy talán megépítették a központot, csak eltűnt, vagy nagyon jól álcázzák harcászati jellege miatt, és a méhkaptár a figyelemelterelés. De nagy valószínűséggel csak a pénzt lopták el - tette hozzá.

Szövevényes az ügy, hiszen ugyanebben a nyilvános adatbázisban található egy szöveges leírás is, amelyben az áll, hogy egy másik cég ugyanebben a projektben speciális lőporgyárat építene Balatonfűzfőn – annak sincs nyoma egyébként, pedig már négy éve léteznie kellene.

De ha épült volna, Hadházy Ákos szerint akkor is csalás, mert a Licet '95 Kft. egy különösen hátrányos helyzetű térségben nyerte meg ezt a támogatást a gazdaságot élénkítő beruházásra, különben az EU nem adott volna rá pénzt.  Ez tehát visszaélés, csalás, csak az a kérdés, hogy kaphatott félmilliárdot a nem létező harcászati átrakodó állomás – mondta.

A 24.hu megkereste az ügyben Szerencs fideszes polgármesterét, aki a 2018-ban időközi választáson került a város élére. Nyíri Tibor, bár korábban alpolgármester volt, nem sokat tudott a beruházásról. Azt viszont elmondta: mintha Mengyi Roland, a térség akkori országgyűlési képviselője hozta volna a beruházást. A korrupciós bűncselekmények miatt három év börtönre ítélt Mengyit nem tudták elérni.

Esti gyors
2019. július 17., 18.20
Műsorvezető: Kárpáti János