„Klubrádió
Reggeli gyors

Vidéki médiaháború: az MTVA-nak nem kell független hang

6/12/2019 15:35

| Szerző: Klubrádió

Több vidéki televízióval felmondta a szerződést az MTVA, Polyák Gábor médiaelemző szerint a közmédiának se az ellenzéki, se a független újságírásra nincs szüksége.

2019. december 06. Reggeli gyors / részlet, Polyák Gábor (19.12.06.)
08:58
00:00

Sorra mondja fel a szerződéseket az MTVA a televíziókkal azokban a városokban, ahol az ellenzék került többségbe. Szolnokon (ahol csak a közgyűlés ellenzéki többségű), már megtörtént a felmondás, ahogy Pécsett is, Egerben pedig az Népszava cikke szerint arra számítanak, hogy náluk is lecsap az MTVA pörölye. Polyák Gábort, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetőjét kérdeztük. 

Azt mondta: a helyzet nagyon furcsa, hiszen a közszolgálati televíziónak nincsenek saját helyi tudósítói, regionális irodáikat 2010 után nagyon gyorsan bezárták, kizárólag a helyi tévékkel együttműködve készültek ilyen anyagot. Abból indul ki az állami média, hogy az ellenzéki vezetésű vagy közgyűlési többségű önkormányzatokban vagy kiszolgálják az ellenzéket ezek a televíziók, vagy – bár ezt Polyák Gábor szerint a közmédiánál nehezen tudják elképzelni – úgynevezett független újságírást mutatnak fel, és akkor ezért nem lesznek megfelelőek az anyagaik az MTVA-nak.

A közönség szempontjából nem nagy veszteség, hiszen az eddigi tudósítások se szóltak igazán a vidék Magyarországáról. Természetesen az lett volna a cél, hogy a helyben fontos ügyekről is adjanak tájékoztatást, de ha ez eddig nem valósult meg, akkor a jövőben se fog. Szerinte nem ezek a megfontolások állnak a szerződésbontások mögött, csak politikai szándék.

Hogy mennyit veszíthetnek a tévék ezzel? Az MTVA döntéshozói abból indulnak ki, hogy úgyis az önkormányzatnak kell fizetnie. Polyák Gábor arra is felhívta a figyelmet, hogy az egyetemekhez menekítik a legmegbízhatóbb embereiket: a helyi tévékért nem aggódik a MTVA, de a lojális kollégákért igen, például úgy tűnik, a közmédiával együttműködő Pannon TV vezetője a pécsi egyetemi televízió élére kerül. Az egyetemek költségvetéséről ugyanis a kormány által kinevezett kancellár rendelkezik.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Wikipedia

Reggeli gyors
2019.12.06. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás Szűts Róbert