„Klubrádió
Reggeli gyors

Kásleri irányváltás: Eurovízió helyett türk tudatú dalverseny?

27/11/2019 13:56

| Szerző: Klubrádió

Senki sem tudja, miért nem megy Magyarország az idei Eurovíziós Dalfesztiválra, még országgyűlési képviselők kérdéseire se adott használható választ az MTVA. Mi lesz ebből, türk tudatú dalverseny vagy Intervízió? Sajó Dáviddal, a témát alaposan körüljáró index-újságíróval beszélgettünk.

2019. november 27. Reggeli gyors / részlet, Sajó Dávid, index (19.11.27.)
07:04
00:00
Nemrég derült ki, hogy nem indulunk az Eurovíziós Dalfesztiválon, és, ahogy műsorvezetőnk, Para-Kovács Imre megjegyezte, ilyen korábban is volt, akkor az Intervíziós Dalversenyen vettünk részt a Varsói Szerződés keretén belül.

Az indexes Sajó Dávidot kérdeztük, aki hosszú cikkben járt utána a magyar távolmaradásnak. Szerinte Magyarország egy ideig kimarad az ilyen kulturális európai versenyekből. Para-Kovács Imre közbevetette, hogy ez mindig is az LMBTQ-közösség nagy ünnepe volt, lehet, hogy erről nem tudtak a kormánynál? Sajó Dávid szerint mivel 1998-ban egy transznemű nő nyerte a fesztivált, onnantól mindenkinek képben kellett lennie.

Az erről szóló magyar döntés a legmagasabb körökben dőlhetett el, és olyan szintű hírzárlat van, hogy még az ezzel foglalkozó MTVA-s szerkesztők, műsorvezetők, dolgozók se tudnak semmit, pedig ő nagyjából tucatnyi emberrel beszélt ebből a körből. Meglepődne, ha Orbán Viktor személyesen döntött volna erről, inkább azt lehetett érzékelni, hogy Kásler Miklós emberminiszteri kinevezése óta a Fidesz kultúrpolitikájában van egy „kicsit széljobbos, kicsit mélymagyar” vonal, és ebbe nem illik bele az Eurovízió.

 
Orbán Viktor a Türk Tanács ülésén (forrás: a miniszterelnök Facebook-oldala)
 


Para-Kovács Imre rögtön megkérdezte: egy türk tudatú dalfesztivált el tudunk képzelni? Sajó Dávid jelezte, a nomád világjátékokon indultunk, bár ott nem énekelnek. Nem sok ilyen éneklős esztrádműsor van, de a Dalt megtartják, tehát lesz éneklés a közmédiában. Aki ott megjelenik és előad, azt a közmédia és a hozzá kapcsolódó rendezvények tolják, bekerül egy „mikro-NER-univerzumba”.

Sajó Dávid szerint kevés magyar zenész áll ki egyértelműen a kormány mellett; az elmúlt évek dal-és eurovíziós indulói javarészt tehetségkutatós szereplők, „C- D- E-listás zenészek”, akiknek tökmindegy, ki mellett állnak ki, mit képviselnek, az a lényeg, hogy szerepelhessenek valahol, akár az RTL Klubon, akár az M1-en.

Az újságíró azt mondta, nem is fogjuk megtudni, hogy miért döntöttek így. Szél Bernadett és Ungár Péter, két parlamenti képviselő is kereste a választ (az indexnek amúgy 2017 óta nem reagál az MTVA), nekik azt írta a közmédia, hogy az Eurovízió nélkül nagyobb szakmai segítséget tudnak nyújtani a zenészeknek, ami „egyértelmű hazugság”, pontosan ugyanazt nyújtják, mint eddig, hiszen eddig is járt a rádiós játszás, a Petőfi TV-s megjelenés, a fesztiválos fellépés.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Wikipedia

Reggeli gyors
2019.11.27. 09:10
Műsorvezető: Para-Kovács Imre