„Klubrádió
Reggeli gyors

Háttér Társaság: nem a gyerekekről szól a kólareklám büntetése, hanem a putyini mintát követi

15/10/2019 13:50

| Szerző: Klubrádió

A civil jogvédő Háttér Társaság ügyvivője szerint mivel a Coca-Cola elhíresült plakátjai nem intim tartalmúak, éppen, hogy nem károsak a gyerekekre nézve, hiszen az elfogadásról szólnak. Azt, hogy büntették emiatt az óriáscéget, Dombos Tamás a jogsértő orosz törvényekhez hasonlítja.

2019. október 15. Reggeli gyors / részlet, Dombos Tamás, Háttér Társaság (19.10.15.)
08:10
00:00

Az index tudta meg, hogy a fogyasztóvédelem megbírságolta a Coca-Colát az augusztus elején elindított, mindössze pár napig tartó plakátkampánya miatt, az egyik képen két férfi volt látható, love is love (a szerelem az szerelem) felirattal. A szervezet arra hivatkozik, hogy a Coca-Cola megsértette a reklámokra vonatkozó törvénynek azt a pontját, amely szerint egy ilyen reklám a gyerekek és fiatalkorúak fejlődésére káros lehet. A döntést a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala közölte egy olvasóval, aki feljelentette az üdítőital-gyártót.

Dombos Tamás, a Háttér Társaság jogvédő civil szervezet ügyvivője is elmondta: egyelőre kevés információjuk van, mert a határozat még nem elérhető, egy panaszos hozta nyilvánosságra a levelet, amelyben a hivatal leírja, hogy majd döntenek erről. Önmagában abból nem vonna le messzemenő következményeket, hogy egy érdi hivatal tájékoztat erről, mivel a fogyasztóvédelmi hatóságot – amely eddig felelt az ilyen panaszok kivizsgálásáért – integrálták a kormányhivatalba. Azt viszont abszurdnak tartja, hogy meg se hozták a határozatot, de már közlik, hogy mi lesz abban.

Hangsúlyozta: nem szexuális tartalmúak a plakátok, nem intim helyzetben mutatják ezeket a párokat, ez a kampány az elfogadásról szól, amely éppen hogy segíti a kiskorúaknak és mindenki másnak is a szellemi és erkölcsi fejlődését. Azt is kiemelte: senki nem akadt volna fenn ezen a plakáton, ha nem egy azonos nemű párt ábrázol.

Dombos Tamás szerint ezzel a határozattal az orosz mintát vették át, az ottani úgynevezett propagandatörvények is pont ezt sulykolják. Erről az ENSZ, az EU emberi jogi bírósága és más szervezetek is megállapították, hogy diszkriminatív, szólásszabadságot sértő. Szerinte biztos, hogy a határozat alkotmányellenes lesz, kérdés, mit lép a Coca-Cola.

Dombos Tamást úgy vélte, a vasárnapi önkormányzati választásokból sok minden következhet, akár az is, hogy visszafogják a homofób és transzfób megnyilvánulásokat (Kövér László, Boldog István, stb.), de az is, hogy még jobban bedurvulnak, mint Lengyelországban, ahol az ellenzék önkormányzati térnyerése után erősödött meg a homofób vonal (egyes önkormányzatok már azt hirdetik, hogy „LMBT-mentes övezetek”). Szerinte ez a döntés azt mutatja, hogy az utóbbi felé tartunk, a homofób diskurzus felpörgetése várható.

Felajánlották, hogy emberi jogi, alapjogi téren segítséget nyújtanak a Coca-Colának, és más jogi lépéseket is terveznek tenni, mert azt gondolják, hogy ez az ügy önmagán túlmutat. Más cég nem mer ilyen témát megjelentetni vagy általában elrettenti az embereket attól, hogy beszéljenek erről a témáról.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: 

Reggeli gyors
2019.10.15. 08:45
Műsorvezető: Dési János