„Klubrádió
Reggeli gyors

Sokan csak a négy fal között fogadják el a melegeket

26/08/2019 15:48

| Szerző: Klubrádió

A korábbiakhoz képest kevésbé elutasítóak a magyarok a melegekkel szemben, de ezen „nem segít”, ahogy a házelnök és általában a kormány kommunikál róluk. Elég zavaros a kép a válaszok alapján.

2019. augusztus 26. Reggeli gyors / részlet, Pulai András (19.08.26.)
08:48
00:00
A melegek elfogadásával kapcsolatos Publicus-felmérést a Népszava közölte. Pulai Andrással, az intézet ügyvezetőjével beszélgettünk, aki elmondta: néhány évvel ezelőtt az egyértelmű elutasítás volt jellemző a melegekkel szemben, és úgy látszik, ez most változik. Már nem 20 százalék megengedő és 80 százalék elutasító, hanem van egy körülbelül 30 százalékos megengedő csoport, egy markáns elutasító, és közte egy harmadik, amely nem igazán tudja, mit gondoljon. Gyakran egymásnak ellentmondó állításokat fogadtak el a válaszadók.

Az utóbbi időben ennél a kérdőívnél volt a legmagasabb az elutasítás, a válaszmegtagadás aránya, a választási kampányok közepéhez képest is (pedig akkor már mindenkinek elege van a politikából). Ez tehát Pulai szerint azt jelenti, hogy a legmarkánsabb elutasító válaszok nem kerültek be, vélhetően magasabb lenne a homofóbok aránya.

Az attitűdök nagyon lassan változnak, és ezt „nem segíti”, ahogy a házelnök vagy a hivatalos kormánykommunikáció beszél a témáról, utalgat rá. Szerinte egyébként lassan kialakul az elfogadás, de több évtizedet vesz igénybe (az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában is 30-40 év volt). Ugyanakkor a magyar megkérdezetteknek még mindig 55 százaléka mondta azt, hogy a melegek veszélyesek a társadalomra. Jelen van az a szélsőjobb, majd a mainstream jobboldal által kialakított álláspont is, hogy „csinálják a négy fal között”.

(A válaszadók 63 százaléka nem tartja természetellenesnek és visszataszítónak a homoszexualitást, mégis a relatív többség (45 százalék) mondja azt, hogy a homoszexualitás valamilyen rendellenesség vagy betegség, szemben azokkal, akik természetesnek, az élettel együtt járónak tartók 43 százalékával.)

Az interjút a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Budapest Pride/Facebook

Reggeli gyors 
2019.08.26. 07:40
Műsorvezető: Szénási Sándor