„Klubrádió
Reggeli gyors

Pride: csókflashmobbal a szélsőjobb ellen

5/07/2019 15:47

| Szerző: Klubrádió

A politika egy része és szélsőjobboldali aktivisták is rengeteget bántják őket, szeretnék ellehetetleníteni a programjaikat, de nem hagyják magukat - mondta a Budapest Pride szóvivője, aki ezzel együtt is az elmúlt évekhez képest szabadabb felvonulásra számít.

2019. július 05. Reggeli gyors / részlet, Peksa Kama, Pride (19.07.05.)
07:47
00:00

Peksa Kama elmondta: van néhány bejelentett ellentüntetés, ahogy minden évben szokott lenni. Ahol ellentüntetések lesznek, ott lesz kordon, egyébként mindenhol máshol szabadon lehet csatlakozni. Szombaton 15 órakor lesz a gyülekező a Kossuth téren.

Azért ott, mert szimbolikus helyszín és szerettek volna idén egy civil falut bemutatni a közönségnek, hiszen nagyon sok támadás érte a civil szervezeteket, és szeretnének nekik minél nagyobb láthatóságot biztosítani. Utána egy-két beszéd hangzik el, majd csókflashmobot tartanak, hiszen aznap lesz a csók világnapja, és utána 4-kor elindul a menet a Falk Miksa utcán a Markó utcán, a Bajcsy-Zsilinszky úton a Március 15. térig.

 
Budapest Pride (fotó: facebook)
 


Teherautók lesznek, de azokra nem lehet felmenni biztonsági okokból. A jó hangulat így is garantált, hiszen - hangsúlyozta a szóvivő - a rendezvény szabadabb lesz, mint az elmúlt években. A rendőrök biztosítják „élőerővel”, hogy a kordonnal nem körbevett részeken se támadhassák meg őket. Egyébként most is 300 menetkísérővel és 50 kamerás jogi megfigyelővel készülnek. Peksa Kama úgy véli, az utóbbi 2-3 évben egyre szabadabb lehetett a Pride-felvonulás, bíznak abban, hogy ez most is így lesz.

A politika egy része és a szélsőjobboldali aktivisták is rengeteget bántják őket, szeretnék ellehetetleníteni a programjaikat, de nem hagyják magukat. Most úgy látja, hogy leginkább az alkotmánymódosítás okoz nagy felháborodást, amelyet ősszel szeretnének beterjeszteni, úgyhogy nagyon sok emberre számítanak. (Az index cikke szerint Orbán Viktor miniszterelnök alkotmánymódosítást tervez a többi között azért is, hogy az Alaptörvény rögzítse, azonos nemű párok nem fogadhatnak örökbe gyereket - a szerk.)

A Pride 18 óráig tart, közzétették, hogy merről érdemes megközelíteni és hazamenni - mondta Peksa Kama.

Az interjút a fenti "lejátszás" ikonra kattintva hallgathatja meg. 

Reggeli gyors
2019.07.05. 08:35
Műsorvezető: Panxnotded Miklós