„Klubrádió
Reggeli gyors

A migránsozás után a melegek a kormány új ellenségei?

24/07/2019 17:11

| Szerző: Klubrádió

Kövér László házelnök és Boldog István frakcióvezető-helyettes támadta mostanában a Fideszből a melegeket úgy, ahogy korábban senki, ráadásul ezt a csoportot hátrányosan érintő alkotmánymódosítás is jöhet ősszel. Dombos Tamással, a Háttér Társaság ügyvivőjével beszélgettünk.

2019. július 24. Reggeli gyors / részlet, Dombos Tamás (19.07.24.)
10:08
00:00

Olyan hangot engednek meg vezető kormánypárti politikusok és a kormánypárti sajtó jobb széle úgy támadja ezt a közösséget, amire még nem volt példa - mondta Dombos Tamás. A Magyar Narancs gyűjtötte össze, hogy miket mondtak eddig.

Kiemelte, amikor Kövér László arról beszélt: „a normális homoszexuálisok tudják, hogy másodrangú állampolgárok”, és aki melegként szeretne gyereket örökbe fogadni, az olyanok, mint egy pedofil, mert csak magára gondol. Boldog István frakcióvezető-helyettes törvénnyel tiltaná be a Budapest Pride-ot. Az M5 csatornán a homoszexuálisok „kigyógyításáról” beszélnek, a Billy Elliot-előadásnál meg arról, hogy meleggé teszi a gyerekeket. Szóba került az alkotmánymódosítás terve is azért, hogy két azonos nemű szülő ne fogadhasson örökbe gyereket.

Jól működő politikai stratégia a bűnbakképzés, és vannak olyan szempontok, amelyek alapján az LMBTQI-emberek jó célpontnak számítanak: ne legyenek sokan, mert akkor nem tudnak visszatámadni. Lehessen hozzájuk zsigeri félelmet kötni. A migránsokkal szemben az, hogy elárasztják az országot és „elveszik a kultúránkat”, az LMBTQI-emberekkel szemben az, hogy „megrontják a gyermekeinket”. És az is fontos, hogy mennyire van meg az adott közösséggel szembeni előítéletesség. Ha nem is olyan arányban homofóbok az emberek,mint amennyire idegenellenesek, de 20-25 százalékuk kifejezetten az, és a Fidesz szavazóbázisában ez a csoport igen nagy számot képvisel.

Ha a cél az, hogy fenntartsák a harci kedvet a saját táborukban, ennek lehet politikai haszna. De sok szempontból jelentősen más őket támadni, mint a menekülőket: itt élnek, a családtagjaik is, vannak szervezeteik, talán nem annyira kiszolgáltatottak. Viszont az is igaz, hogy sokan nem vállalják fel magukat, mert nem merik. Az lehet, hogy az LMBTQI-emberek többségében eltérnek politikai preferenciájukban az átlagtól, de szerinte vannak a Fidesz-szavazó és politikusok között is melegek vagy leszbikusok. Ők viszont nem elég erősek ahhoz, hogy akár a párton belül szembeszálljanak egy ilyen kampánnyal.

Dombos Tamás megjegyezte: talán a Fidesz gyűlöletkampányainak megalkotásában korábban komoly szerepet játszó Arthur J. Finkelstein meleg férfiként nem adta volna a nevét ezekhez homofób támadásokhoz, de amióta ő meghalt, ez is megváltozott.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors
2019. július 24., szerda 07.35
Műsorvezető: Rózsa Péter