„Klubrádió
Ötös

Odaszólt Kövér Lászlónak egy leszbikus nő édesanyja

11/07/2019 07:26

| Szerző: Klubrádió

A politikáról szólnak a szexuális másság elleni közéleti megszólalások. A hatalom fel akarja szalámizni a társadalmat, tudatosan egymásnak ugrasztani csoportokat. Nem véletlen esetekről van szó, a kormányoldali politikusok ezt megbeszélik egymással, és megpróbálják irányítani a közösségek közti kapcsolatokat, ahogy Kövér László, az Országgyűlés elnöke is – mondta Peksáné Gyémánt Ágnes, a Támogató szülők csoportjának alapítója. Az anya, akinek lánya leszbikus, a Pride szóvivője, hosszan beszélt arról, hogyan dolgozta fel gyereke másságát, és arról is, miként próbálják megszervezni magukat a hasonlóan érintett szülők és hozzátartozók.

2019. július 10. Ötös/ Interjú Peksáné Gyémánt Ágnessel (2019.07.10.)
50:07
00:00
A lánya 21-22 éves volt, amikor egy szilveszteri buliból hazaérve arra kérte, üljenek le beszélgetni. Fontosat akart mondani, bejelentette, hogy barátnője van – mesélte Peksáné Gyémánt Ágnes, a Támogató szülők csoportjának alapítója, Peksa Kama, a Budapest Pride szóvivőjének édesanyja

A néhány évvel ezelőtt történteket felidézve, a szülő elmondta, sokkolta a bejelentés, még úgy is, hogy már korábban is érezte, a gyereke más. A sejtése miatt utána is olvasott a témának, sőt, a kérdés, bár személyes konkrétumok nélkül, előzőleg is szóba került kettejük közt, tehát zajlott egyfajta felkészülési folyamat. Azonban a leszbikusság nyílt vállalása a lánya részéről így is sírást, és nagy aggodalmat váltott ki belőle. Önmagát hibáztatta, azt gondolta, biztosan ő rontott el valamit Kamánál, akit hétéves korától egyedül nevelt, ráadásul ezt utólag egy pszichológus végzettségű családtagtól is megkapta. Biztosan azért leszbikus a gyerek, mert az anyja nem mutatott neki megfelelően nőies példát – szólt a bírálat.

Peksáné Gyémánt Ágnes, a Támogató szülők csoportjának alapítója és lánya, Peksa Kama, a Budapest Pride szóvivője
 Forrás: Facebook
 

Folyamatosan hazudozott

Kétségei közepette az anya fölhívott egy segélyvonalat, beszélgetett az unokahúgával is Kama bejelentéséről, és az járt a fejében, hogy a lányát ezután biztosan nagy hátrányok érik majd az életben. Először azt ajánlotta a gyerekének, hogy keressenek meg egy pszichológust, hogy segítsen feldolgozni a helyzetet. Ez azonban nem volt jó lépés a részéről – mondta –, mert a lánya azt érezte, az anyja meg akarja gyógyíttatni őt. Gyémánt Ágnes azonban a műsorban megjegyezte, nem ez volt a szándéka, csak lelki segítségre gondolt, még ha ez akkor másképp is hangzott.

Aztán idővel megnyugodott, és Kama közlését követően pár héttel találkozott lánya barátnőjével is, ami szerinte teljesen normálisan zajlott. Akkora már nem zavarta a dolog, de csak amíg mások nem kérdezősködtek a lányáról.

Hosszú ideig ő csak az unokahúgának mondta el, hogy Kama leszbikus, a család többi tagjának nem szólt róla. A tágabb környezetben pedig még kínosabb volt, ha szóba jött Kama. A műkörmös szalonban, ahol az anya dolgozott, a kollégák és vendégek egyfolytában azt kérdezgették tőle, nagylánya hogy áll a fiúkkal. Az anya meg állandóan hazudott: épp most szakítot Kama, és a többi …

A műkörmös szalonban omlottak le a falak

A fordulatot egy beszélgetés hozta el. Az anya a műkörmös szalon egyik vendégének árulta el a titkot, akivel egy ideje már bizalmasabb viszonyban volt. A négyszemközti beszélgetés végül nagyon jól sikerült, az ismerős még meg is könnyezte a történetet, és azt, hogy az anya ennyire a bizalmába fogadta.

Ekkor omlottak le a falak a szülőben, a felismeréssel, hogy nem kell tovább hazudnia, megszűnt benne a szorongás, azt érezte, ezt a helyzetet akár el is fogadhatják az emberek, így is lehet normálisan élni. A vendégével végibeszélt alkalom után érzett megkönnyebbülés vezette oda, hogy a rokonságának is nyíltan beszéljen Kamáról. A hozzátartozók és ismerősök nagy részének hozzáállása pedig szintén pozitív volt: ha eddig imádták Kamát, ezután is imádni fogják, miért is ne tennék?

 
Peksáné Gyémánt Ágnes ForrásFacebook
 


Kitagadott fiatalok karácsonya

Ezek a tapasztalatok vezették oda Peksáné Gyémánt Ágnest, hogy szülői csoportot szervezzen olyan érintett anyáknak és apáknak, akik úgy érzik, igazán nincs kivel megbeszélniük az érzéseiket, nem tudják hogyan dolgozzák fel gyermekük melegségét.

A két éven át általa is megélt bizonytalanság, aggodalom és magányosság után, 2016-ban alapította meg a Támogató szülők csoportját, és a tagokat a külvilággal is összekapcsoló Facebook-csoportot LMBTQ személyek szülei és hozzátartozói néven, amelynek ma már van nyitott oldala is, az LMBTQ gyermekek szülei és támogatói. Külön ösztönzést jelentettek számára azok a történetek, amiket Kamától hallott.

Lánya elmondta, tud olyan szülőkről, akik gyakorlatilag kitagadták a gyereküket miután megtudták, hogy nem heteroszexuális. Előfordult, hogy náluk karácsonyoztak lányok, mert az otthoni légkör miatt nem akartak hazamenni, nem érezték, hogy helyük lenne ott, ahol nem szeretik őket.

Budapest Pride
 
Fotó: Mónus Márton / MTI
 


Rejtőzködők

A havonta tartott támogató szülői találkozókon egyrészt kötetlen beszélgetések zajlanak, személyes történetekről, problémákról, tapasztalatokról, valamint szakemberek – pszichológus, család- és meseterapeuták – segítségével célzott foglalkozásokat is tartanak, ahol el-elsírják magukat szülők.

A büszkeség napi felvonulás, a Pride is azért fontos, amelyen szülők is részt vesznek, hogy más apák és anyák is lássák, lehet élni azzal, ha a gyermekük meleg, és mint mindenből, ebből is ki lehet hozni valami jót, sőt a legjobbat – fogalmazott. A Támogató szülők csoportjában jelenleg ötven aktív tag van, ami Gyémánt Ágnes szerint azt mutatja, hogy az érintett szülők nagy része még mindig rejtőzködik.

 
Kövér László
Fotó: Bielik Istvan
 

Szépen felszalámizni

A szexuális másság elleni közéleti megszólalásokról, a törvényi megkülönböztetésről – így az azonos nemű párok örökbefogadástól való eltiltásának okairól – Peksáné Gyémánt Ágnes elsőre azt mondta, biztos az irigység beszél az LMBTQI-közösséget elutasító hatalomból, Azt gondolhatják, „nehogy már ők is boldogok.legyenek”.

Másrészt, szerinte mindez a politikáról szól, a hatalom „szépen fel akarja szalámizni a társadalmat”, tudatosan egymásnak ugrasztani csoportokat. Nem véletlen esetekről van szó, a kormányoldali politikusok ezt megbeszélik egymással, és megpróbálják irányítani a közösségek közti kapcsolatokat, ahogy Kövér László, az Országgyűlés elnöke is – mondta a Támogató szülők csoportjának alapítója.

Kövér László májusban az európai parlamenti választás kampányában egy lakossági fórumon a pedofíliához hasonlította azt a követelést, hogy a homoszexuálisok házasodhassanak és gyereket fogadhassanak örökbe. Azt is mondta: egy „normális” homoszexuális tudja, mi a világ rendje, nem tartja magát egyenrangúnak.

Bár politikusok negatívan próbálják befolyásolni a közhangulatot, némi optimizmusra ad okot, hogy az egyes emberek között nagy az elfogadás, és mintha egyre többen lennének, akik már másképp, pozitívabban néznek a szexuális kisebbségekre, főként, ha a személyes eseteket ismerhetnek meg – tette hozzá Peksáné Gyémánt Ágnes, Támogató szülők csoportjának alapítója.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Ötös/ Interjú Peksáné Gyémánt Ágnessel
2019. július 10., szerda 10.00
műsorvezetők: Falusi Mariann és Lang Györgyi