„Klubrádió
Reggeli gyors

Ne hagyjuk szó nélkül a buzizást!

25/09/2019 11:48

| Szerző: Klubrádió

Egyre többen homofóbok Magyarországon. A Háttér Társaság ügyvivője szerint bár a propagandagépezet ellen nincs esélyük a hétköznapi embereknek, a saját életükben sokat tehetnek, ha nem hagyják szó nélkül az LMBTQ-embereket sértő viccelődést, beszólásokat.

2019. szeptember 25. Reggeli gyors / részlet, Dombos Tamás (19.09.25.)
07:13
00:00

Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője volt a vendégünk. Magyarországon egy ideig folyamatosan nőtt az LMBTQI-emberek elfogadottsága, aztán megfordult a tendencia, és meghonosodtak a kormány háza táján a primitív beszólások, sőt, a direkt gyűlölködés is.

A beszélgetés hátterét az Eurostat felmérése szolgáltatta (az index számolt be róla), amelyből kiderült, hogy a magyaroknál a négy évvel ezelőttihez képest romlott az LMBTQI-emberek elfogadottsága. Ezt olyan kérdésekkel is mérték, hogy mi történne, ha valakinek egy munkatársa, vagy ha a gyereke előbújna. Dombos Tamás felhívta a figyelmet: azokban az országokban, ahol a politika nyitottabbá vált, történtek jogalkotási lépések is az LMBTQI-emberek érdekében, mint Németország és Ausztria, ahol lehetővé tették a házasságot és nagyon jelentősen nőtt is az elfogadás.

Dombos Tamás hangsúlyozta: nincs igazuk azoknak a politikusoknak, akik azt állítják, hogy meg kell várni, amíg a társadalom elfogadóbb lesz, aztán lehet enyhíteni a szabályozásokon. Ha nem védik meg például a melegeket a megkülönböztetéstől, akkor nem lesz elfogadóbb egy közösség, sőt, ha kifejezetten durva, helyenként gyűlöletkeltő üzenetek jönnek, hogy másodrendű állampolgárok, tudniuk kell, hol a helyük, minden eszközzel meg kell akadályozni, hogy gyereket neveljenek, és így tovább, akkor csak az előítéletesség nő.

Akiknek van személyes ismerősük ebben a körben, azok sokkal elfogadóbbak, ezért fontos, hogy minél többen vállalják fel. Induljanak kampányok az iskolákban, munkahelyeken, hogy bátran előbújhassanak. Sajnos azt látják, hogy a központi propagandagépezettel szemben nem tudnak mit tenni. Aki nem LMBTQ-ember, de szeretne változtatni, akkor ne hagyja szó nélkül a buzivicceket, a beszólásokat, mondjuk el, hogy nem helyénvaló ez a diszkrimináció.

A beszélgetést a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2019. szeptember 25., szerda 07.20
Műsorvezető: Para-Kovács Imre