„Klubrádió
Hetes Stúdió

Hogyan szűkült be a médiatér a térségben?

1/12/2019 17:33

| Szerző: Jávor Dénes Marcell/Klubrádió

Három témában, a trianoni békediktátumot, a boldogság és politika kapcsolatát, valamint a sajtószabadság helyzetét feldolgozó szabadegyetemet indított idén ősszel a CEU. A média helyzetéről szóló hat alkalmas előadássorozatot szervező Jávor Benedek több újságírót és szakértőt, Bajomi Lázár Pétert, Urbán Ágnest, Stumpf Andrást és Hargitai Miklóst kérte fel, hogy megvilágítsák a közép-kelet-európai sajtószabadság és médiahelyzet különböző dimenzióit. E héten Jávor Benedek volt EP-képviselő a magyar médiaszabályozást, valamint az Európai Unió médiapolitikáját elemezte, Hargitai Miklós, a MÚÓSZ elnöke pedig egy jelenleg is készülő kutatás részeredményeit mutatta be, amelyben az újságírók munkakörülményeit, és az esetleges cenzúra mértékét vizsgálták. Az előadásról Jávor Dénes készített összeállítást.

2019. november 30. Hetes Stúdió-részlet (2019.11.30. Jávor Benedek, Hargitai Miklós)
12:29
00:00
Visszájára fordultak azok, a sajtószabadságot érintő trendek a közép-kelet-európai országokban, melyek a hidegháború végeztével, és a Szovjetunió bukásával elindultak, ennek a folyamatnak a bemutatásával kezdte előadását Jávor Benedek a Közép-európai egyetemen. A volt EP-képviselő a Bibó István Szabadegyetem harmadik előadásán a Frontieres of Freedom adataira hivatkozva bemutatta, hogy egy bő másfél évtizedes fejlődést követően, a 2008-as válságot követően hogyan fordult visszájára a folyamat, és hogyan szűkült be a médiatér nem csak Magyarországon, hanem a térség más országaiban is, így többek között Lengyelországban vagy Bulgáriában. Jávor Benedek elmondta: nem csak a populista erők előretörése és hatalomra kerülése, hanem a hagyományos médiaszerkezet, a közösségi médiumok előretörése is nagy szerepet játszott ebben a trendfordulóban.

 
Jávor Benedek
 

Jávor Benedek arról is beszélt, hogy az Európai Unió részéről sem a jogi keretek, sem a politikai szándék nincs meg ahhoz, hogy erélyesen, és egységesen fellépjen az egyes tagállamokkal szemben, ha ott a sajtószabadsággal szembeni támadások történnek. Mint mondta: ennek a gyakorlatnak a megváltoztatása érdekében még egy próbapert is érdemes lenne lefolytatni.

A volt EP-képviselő két, a magyar sajtóviszonyokat érintő európai uniós beadványról is beszélt. A Klubrádió közreműködésével a Mérték Médiaelemző Műhely és Jávor Benedek európai parlamenti képviselő panaszt nyújtott be az Európai Bizottsághoz a magyar média- és reklámpiac uniós jogot sértő torzulásai, és a feltételezett tiltott állami támogatások miatt. A beadvány megfogalmazóihoz a legnagyobb hazai újságírószervezet, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége is csatlakozott. Jávor Benedek emellett arról is beszámolt, hogy az EU-hoz fordultak egy, a hazai közmédia működését érintő beadvánnyal is.

Jávor Benedek előadását követően Hargitai Miklós egy, a MÚÓSZ által az újságírók körében végzett felmérés előzetes adatait ismertette. Mint mondta: az anonim felmérésben 150 újságíró vett részt, akiket többek között az őket érő befolyásolási kísérletekről, és az általuk tapasztalt cenzúra mértékéről is kérdeztek.

Hargitai Miklós
 
Hargitai Miklós
 
A kép forrása: MÚOSZ
 

Hargitai Miklós az eredmények ismertetésekor hozzátette:a MÚÓSZ felméréséből készült teljes jelentést várhatóan a jövő év elején fogják közzétenni. A CEU által elindított Bibó István Szabadegyetem sajtószabadságról szóló kurzusa december közepén ér véget Bajomi-Lázár Péter és Stumpf András előadásaival.

Jávor Dénes Marcell riportja a 2019. november 30-i Hetes Stúdióban hangzott el.