„Klubrádió
Reggeli gyors

Független megyei hírportálokkal a sajtószabadságért

17/10/2019 13:43

| Szerző: Klubrádió

A többi között országos pénzalap létrehozását szorgalmazza a Nyomtass te is! Mozgalom és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) független megyei hírportálok indítására az önkormányzati választások után. Vannak megyék, ahol egyetlen nem kormánypárti sajtótermék sincs.

2019. október 17. Reggeli gyors / részlet, L. László János (19.10.17.)
06:21
00:00

L. László János, a Nyomtass te is! főszerkesztője elmondta, a MÚOSZ-szal összefogva kidolgoztak és megjelentettek egy javaslatcsomagot a napokban, amelynek két fő része van. Az egyik annak kifejtése, hogy az önkormányzatok a saját helyi nyilvánosságukban hogyan kezdjék el helyreállítani a sajtószabadságot, hiszen akinek volt a kezében mostanában önkormányzati újság, az tudja, hogy milyen mélyre süllyedtek ezek a sajtótermékek.

A másik pedig, hogy azok a városok, ahol most az ellenzék győzött, hozzanak létre országos pénzalapot, és azt támogassák, hogy minden megyeszékhelyen legyen független hírportál, ahol van, ott meg támogassák azt. (Karácsony Gergely létrehozná a szabad városok szövetségét azokból a településekből, ahol vasárnap az ellenzék győzött, ezzel össze lehetne kötni a sajtószabadságról szóló kezdeményezést – jegyezte meg műsorvezetőnk.)

L. László János megjegyezte: nagyon nagy a kísértés, hogy a frissen megválasztott polgármesterek saját érdekükben használják a visszaszerzett sajtót, ugyanolyan propagandalapként, csak a másik oldalt dicsérve. Ezért pontokba szedték: a többi között pályáztatni kellene a főszerkesztői helyeket és létrehozni egy testületet, amely ellenőrzi ezeknek a médiumoknak a pártatlanságát.

A főszerkesztő szerint a második javaslatuk fontosabb, mert a megyei portálok támogatása nem kerül olyan sok pénzbe, de óriási hozadéka van. Vannak olyan megyék, ahol semmilyen független sajtó nincs, nemhogy tévé, rádió, újság, de még egy hírportál se. El kell kezdeni az építkezést, egy hírportáltól el lehet rugaszkodni. „Innen már csak felfelé van út” – mondta.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors
2019.10.17. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor