„Klubrádió
Megbeszéljük...

Fürjes: A főváros hozzánk fordul, „állam bácsi, fizess helyettem”

16/01/2020 19:43

| Szerző: Klubrádió

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár szerint korrekt partnerségre törekszenek a főváros új vezetésével, van viszont néhány ügy, amelyben egyelőre nem tudtak megegyezni. A kukaholding esetére szerinte lesz megoldás, a Lánchíd felújításánál és a Biodóm megépítésénél viszont úgy véli, tehetne többet a főváros annál, hogy a kormányhoz fordul és pénzt kér.

2020. január 16. Megbeszéljük / részlet, Fürjes Balázs (20.01.16.)
25:40
00:00

Először is arról kérdeztük Fürjes Balázst, hogy Karácsony Gergely főpolgármester a 24.hu-nak adott interjújában lényegében azt mondta, ha nem kapják meg a szemétszállítási díjból a fővárosnak járó 10 milliárd forintot, akkor nem írja alá azt a levelet, amely az atlétikai világbajnokság megrendezéséhez még szükséges. Az államtitkár erre egy közleményben úgy válaszolt: „ne szemétkedjünk!”.

Kihirdették a Budapest Déli Városkapu tervpályázat eredmén
 
Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, a bírálóbizottság elnöke beszél a Budapest Déli Városkapu nemzetközi tervpályázat eredményhirdetésén a Budapesti Városháza dísztermében 2018. december 19-én. (Fotó: MTI)
 


A Megbeszéljük adásában elmondta: csak szóviccelt a szemétüggyel, és szerinte Karácsony is betartja vele szemben, hogy nem szemétkednek egymással. Úgy folytatta abban a közleményében is, hogy folyamatosan egyeztetnek, ne legyen csatatér Budapest. Vita mindig lesz, Tarlós István volt városvezetővel is vitáztak időnként, pedig egy politikai közösséghez tartoznak, de az a lényeg, hogy korrekt partnerséget alakítsanak ki.

Úgy folytatta: a fővárosban a szavazók társbérletet hoztak létre, erős felhatalmazású kormány és friss, legitim, demokratikusan megválasztott városvezetés van, azt várják az emberek, hogy működjenek együtt. Biztos abban, hogy lesz megoldás a kukaholding-ügyben is. Általánosságban úgy fogalmazott: azt ígérték, hogy amilyen ügyben a kormány érintett és volt megállapodás Tarlós Istvánnal, ugyanazokat a feltételeket megkapja Karácsony és az új vezetés is.

Ugyanakkor kijelentette Fürjes Balázs: azt engedje meg a főpolgármester, hogy „pusztán bemondásra tízmilliárdokat felelőtlenül ne toljon át az adófizetők pénzéből a kormány egyik helyről a másikra”, vessék össze a könyveket, az elszámolást. Azért is biztos benne, hogy megegyeznek a kukaholdingról is, mert az egészségügynek járó plusz ötvenmilliárdról gyorsan sikerült. Az a főpolgármester célja, és ezzel ők is egyetértenek, hogy a CT-és MR-vizsgálatoknál szűnjenek meg a várólisták, és megegyeztek, hogy az idei 10 milliárdnak (öt év alatt adják az említett összeget) egy része erre a célra megy.

Lánchíd
 
A Lánchíd és a Clark Ádám tér
 


A Lánchíd felújításáról Fürjes Balázs azt mondta: az fővárosi tulajdonú, fenntartású híd, a főváros annak idején hatmilliárdot kért a kormánytól felújításhoz, ezt megadták, csak azt kérték, hogyha egyszerre újítják fel az Alagúttal, akkor 18 hónapnál tovább ne tartsanak a munkák a közlekedési kényelmetlenségek miatt. Közölte, ez fővárosi feladat, a felújítás döntő részét a főváros finanszírozza. Az önkormányzat kiírt egy közbeszerzést, bejöttek az ajánlatok és az derült ki, hogy 20 milliárdot meghaladó összeg hiányzik. A főpolgármester szerint ezt egy az egyben a kormánynak kellene kipótolnia, ekkor mondták, hogy „zavarban vannak”, mert nem volt elegendő információjuk, csak szerdán kaptak műszaki állapotfelmérést. A fővárosnak sok eszköze lenne, árcsökkentést célzó egyeztetést tarthat, indíthat árlicitet, csökkentheti a műszaki tartalmat, hogy olcsóbb legyen, de akár még új pályázatot is kiírhatna, ezekkel viszont nem él, csak hozzájuk fordul, „állam bácsi, fizess helyettem” - fogalmazott Fürjes Balázs.

 
Az állatkerti biodóm külső látványterve (forrás: zoobudapest.com)
 


Az állatkerti Biodómról azt mondta: ennél nagyvonalúbban kormány nem nagyon tud eljárni. Persányi Miklósnak, aki volt SZDSZ-es miniszter, az Állatkert igazgatója, volt egy jó javaslata az Állatkert bővítésére, erre mondott egy összeget ő és a stábja, azt a kormány odaadta. Persányi aztán másfél év múlva visszajött, hogy elmérték, többe kerül. A kormány a megemelt összeget is kifizette, de ekkor Tarlós István is figyelmeztette Persányit, hogy „harmadszor már ne jöjjön”. Ehhez képest most megint azzal találkoztak, hogy „20 milliárdot, kedves kormány, még adjál”. Itt végképp nincs információjuk, hogy mit tehetne még a főváros, hogy lehetne csökkenteni a költségeket. Egy dolgot lehet tenni, és ebben tulajdonképpen meg is egyeztek Karácsony Gergellyel, hogy a Liget környékére tervezett Hermina mélygarázs elnevezésű parkolóházat ne építsék meg, ez 5-6 milliárdba kerülne. Annak a költségeit oda tudják adni a Biodómra, de úgy érzik, nem náluk pattog a labda.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI

Megbeszéljük...
2020. január 16., csütörtök 16:20
Műsorvezető: Bolgár György