„Klubrádió
Reggeli gyors

Ellenzéki városok helyett Mészárosékra szabnák az EU-támogatásokat

16/01/2020 15:04

| Szerző: Klubrádió

Jávor Benedek volt EP-képviselő a blogján közölte, a kormány nemcsak, hogy elvitt az Európai Bizottsághoz egy javaslatot, amellyel központosítanák és eltérítenék Budapestről az uniós források felhasználását, a helyzet ennél rosszabb, mert az ellenzéki vezetésű nagyvárosok többsége is kiesne a pikszisből. Cserébe olyan térségeket támogatnának, ahol erősek a Fidesz-közeli oligarchák. 

2020. január 16. Reggeli gyors / részlet, Jávor Benedek (20.01.16.)
09:49
00:00

Azt, hogy a kormány Budapest EU-s forrásainak elvonását tervezi, a Népszava írta meg, majd Palkovics László innovációs és technológiai miniszter cáfolta, Jávor Benedek, a Párbeszéd volt európai parlamenti képviselője azonban bemutatta bemutatta a dokumentumokat blogján.

Jávor Benedek, a főváros brüsszeli kirendeltségének vezetője azt mondta, „kiszámítható és biztos források helyett a kormány jóindulatán múlik majd, hogy mennyi pénz érkezik a fővárosba”, ami Fürjes Balázs államtitkár szerint fake news.

Jávor szerint hiába próbálta tagadni a kormány ezt a szándékot vagy ezt az előterjesztést, ő nyilvánosságra hozta azt, amit a kormány tavaly december 10-én bemutatott az Európai Bizottságnak (EB), és ez tartalmazta a fővárossal kapcsolatos terveiket is.

Ez a tervezés korai fázisában lévő dokumentum, a végső keret az EB jóváhagyásával születhet meg, de tény, h a kormány készített egy ilyen anyagot, kidolgozta az uniós pénzfelhasználás kereteit, ezt elvitte Brüsszelbe, tehát hazugság, hogy ne döntöttek volna erről és ne lenne ilyen anyag – mondta.

A javaslat alapján a korábbi rendszert jelentősen megváltoztatják, erős központosítás jön, három operatív programra szűkítik a pénzfelhasználás keretét, és ebből eltűnnek az önálló területi operatív programok, amelyek biztosítják, hogy az egyes régiók önállóan kapjanak a pénzt. A kormány döntésein múlik, hogy kinek juttat és mennyi támogatást. Ha ezt jóváhagyná az EB, akkor a kormány minden eszközzel a saját holdudvarát tőkésítené tovább. Ahova koncentrálni szeretnék a forrásokat, azok a területek nemcsak Budapestet kerülik el nagy ívben, hanem az ellenzék által az október 13-i önkormányzati választáson megnyert nagyvárosokat is, azok az egy Miskolc kivételével kiesnének a fejlesztésekből.

Jávor Benedek hangsúlyozta: az a lényeg, h megértse a Bizottság, ez politikailag motivált pénzosztási rendszer, ehhez nem járulhat hozzá. Már eddig is nagyon káros volt, hogy az európai intézmények hagyták, hogy európai forrásokból finanszírozta magát az illiberális magyar kormányzat. Ha ezt átengednék, akkor gyakorlatilag azt mondanák ki, hogy európai pénzek segítik a kormányt ellenzék hátrányos helyzetbe hozásában és az ellenzéki vezetésű települések büntetésében.

De ennél fontosabbnak nevezte, hogy ez szakmailag sem védhető, nem az új Európai Bizottság prioritásaira, a klímavédelemre vagy a szociális területre fókuszál. Ráadásul – folytatta a volt EP-képviselő – az uniós alapelvek szerint a pénzfelhasználási keretet az érintettek bevonásával kellene kialakítani, az érintett önkormányzatokkal együttműködve, de erről szó sem volt, ezt a tervezetet senki nem látta, amíg ki nem szivárgott, gyakorlatilag kihagyták a társadalmi egyeztetést.

Jávor Benedek említett blogbejegyezésében hozzáteszi: a fejlesztési területek között van például a Balaton környéke, ahol a Mészáros-és a Tiborcz-cégeknek is rengeteg érdekeltségük van, Tokaj-Hegyalja, ahol az Orbán-családnak vannak birtokai, vagy Debrecen, mint hagyományos fideszes fellegvár.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Facebook

Reggeli gyors
2020.01.16. 06:47
Műsorvezető: Lampé Ágnes