„Klubrádió
Reggeli gyors

Jávor: Meg kell győzni a Fideszt, hogy a megújuló energiaforrásokból is lehet lopni

25/09/2019 10:51

| Szerző: Klubrádió

„Az lenne a legjobb, ha meggyőznénk a Fideszt, hogy a megújuló energiaforrások fejlesztéséből is lehet lopni” - mondta Jávor Benedek volt európai parlamenti képviselő. Arról is beszélt, hogy Magyarország többet költ egy NB II-es stadionra vagy a Soros-plakátokra, mint a nemzetközi klímaalapra.

2019. szeptember 25. Reggeli gyors / részlet, Jávor Benedek (19.06.19.)
07:57
00:00

Elsőként a nemzetközi klímafinanszírozásról, Áder János bejelentéséről kérdeztük Jávor Benedeket, aki elmondta: ez a zöld klímaalap azt célozza, hogy a fejlettebb országok tegyenek össze pénzt a szegényebb, fejlődő országoknak a kibocsátáscsökkentéshez. Van olyan aspektusa is, hogy a klímaváltozást okozó üvegházhatású gázok többségét a fejlett országok bocsátották ki, sokkal nagyobb a felelősségük. Az alap a párizsi egyezmény alapján működik; abban állapodtak meg, hogy a fejlett országok évi 100 milliárd dollárnyi összeget tesznek bele a klímaalapba, amelyből finanszírozni lehetne a szegényebb országok erőfeszítéseit.

Műsorvezetőnk közbevetette, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint nekünk kéne kompenzációt kapnunk, hogy vállaljuk ezeket a feltételeket – Jávor erre úgy reagált: nem nagyon érdemes komolyan venni, amit Szijjártóék mondanak. Nyilvánvaló, hogy Magyarország EU-és OECD-tagként a gazdagabb országok közé tartozik, a párizsi egyezmény óta nem is kérdőjelezte meg, hogy hozzájáruljon, a kérdés, hogy mennyivel. Az erre fordított kétmilliárd forintról azt mondta: NB II-es focicsapatok ennél drágább stadionokat kapnak, propagandára 60-80 milliárdot költenek, Soros-plakátokra is több pénz folyt el. Mindez jól mutatja a prioritásokat.

Szóba került, hogy egy török oligarcha, Orbán Viktor üzletfele belevágott a naperőmű-bizniszbe: Jávor Benedek általánosságban azt mondta, az Orbán-kormány óta az energetikát (is) teljesen foglyul ejtette egy oligarchákból álló kör és a nukleáris lobbi, meg az ahhoz kapcsolódó politikai érdekek. A megújuló energiaforrások fejlesztése teljesen háttérbe szorult, szélerőműre tíz éve nem adtak engedélyt, a napenergia-források fejlesztése is sokáig nem történt meg, de ezen a piacon az elmúlt két-három évben elindult valami. „Az lenne a legjobb, ha meggyőznénk a Fideszt, hogy a megújuló energiaforrások fejlesztéséből is lehet lopni, és akkor hátha beindulna az a szektor”. A napenergia-piacon ezt látja Jávor Benedek, noha persze, nyilván vannak jó szándékú, nem korrupt cégek is, de a nagy projektek szerinte a „közpénzek hatékony lehívását célozzák”.

Mihez kezd Jávor Benedek? Nincs végleges állásmegállapodás, annyi látszik, hogy Brüsszelben marad és várhatóan az európai klíma- és energiapolitika alakításán dolgozik majd.

A beszélgetést a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2019. szeptember 25., szerda 07.35
Műsorvezető: Para-Kovács Imre