„Klubrádió
Reggeli gyors

Jávor Benedek: Ehhez a Fidesz trükközése is kevés lesz

10/09/2019 15:12

| Szerző: Klubrádió

A Fidesz meg akarja előzni, hogy a klímaváltozás (amely a szemünk előtt megy végbe) fontos politikai témává váljon Magyarországon, ezért igyekszik újabban hitelteleníteni, negligálni, "baloldali összeesküvéssé" átkeretezni az egészet - mondta Jávor Benedek.

2019. szeptember 10. Reggeli gyors / részlet, Jávor Benedek (19.09.10.)
06:34
00:00

A Párbeszéd volt európai parlamenti képviselője a Mércén írt arról, hogy miért lett klímaszkeptikus a Fidesz. Erről beszélgettünk vele.

Jávor Benedek azt mondta, nemcsak Magyarországon, hanem globálisan is a jobboldali populizmus előretörésével úgy tűnt, hogy a migráció és a multikulturalizmus veszélyeire hivatkozó politikai program egyre nagyobb támogatást nyer.

Ezzel szemben az elmúlt egy-két évben a klímaváltozás egyre nyilvánvalóbbá válásával megjelent egy másik magyarázat, amely szerint nem a migráció, nem a populisták által a falra festett veszélyek jelentik az igazi problémát az emberiség számára, hanem a klímaváltozás, a természeti környezetünk pusztulása. Ez lassan kiszorítja a jobboldali, populista világmagyarázatokat.

A Fidesz stratégái azt ismerték fel, hogy mielőtt meghatározó lenne a klímaváltozás körüli vita, megpróbálják propagandaeszközökkel, az általuk uralt sajtót használva aláásni, meggyengíteni és lehetetlenné tenni, hogy ez a populista magyarázatokkal szemben erős alternatívává váljon.

Jávor Benedek szerint a Fidesz politikájában a valóság vajmi kevés szerepet játszik, a migránsveszélyt már a menekültek felbukkanása elkezdte meghatározó magyar problémává felpumpálni, 500 milliárdot költöttek el, és fenntartják a válsághelyzetet, noha annak semmilyen törvényi feltétele nem áll fenn, nincsenek is menekültek a magyar határon. Abban a mesterséges, propagandisztikus világban, amelyben tartják a híveiket, nem a valósággal kell alátámasztani a híreket, hanem a sokszori ismétléssel.

Hangsúlyozta: az a különbség a klímaváltozás és esetleges társadalmi konfliktusok veszélyei között, hogy az előbbit a fizikai valóság hozza létre, nem lehet kommunikációs trükkökkel leplezni. A következményei elkerülhetetlenül szembejönnek, ráadásul nem a távoli jövőben.

Ezért nagy bűn, amit a Fidesz elkövet - mondta -, mert csak az egy dolog, hogy a kibocsátás-csökkentésben Magyarország hátul kullog, de a Fidesz a klímaváltozáshoz alkalmazkodást is „elblicceli”, az országnak minden tekintetben, a mezőgazdaságnak, a területfejlesztésnek, a erdőgazdálkodásnak, a városépítészetnek alkalmazkodnia kellene. Ehelyett arról beszélnek, hogy ez csak „zöld hiszti”, és ha valamit kell csinálni, azt a kormány úgyis sokkal jobban csinálja, mint bárki más.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors
2019.09.10. 07:35
Műsorvezető: Dési János