„Klubrádió
Reggeli gyors

Jávor: Közép-Európa nem azonos a korrupt, illiberális rezsimekkel

17/12/2019 12:00

| Szerző: Klubrádió

Jávor Benedek volt zöldpárti Európai parlamenti képviselő a fővárosi önkormányzat brüsszeli képviseletének vezetője lesz, és fontos célja a közvetlen támogatások körének bővítése mellett, hogy megmutassa a különbséget a nyitott városok és a populista rezsimek között.

2019. december 17. Reggeli gyors / részlet, Jávor Benedek (19.12.17.)
08:47
00:00

Jávor Benedek a fővárosi önkormányzat brüsszeli képviseletének vezetője lesz. Eddig is volt ilyen, egy kis iroda, csak az előző főpolgármesternek nem volt elképzelése arról, hogy mit szeretne kezdeni vele, illetve a volt európai parlamenti képviselő azt gyanítja, nem is engedték neki, hogy a kormánytól függetlenül építsen kapcsolatokat az EU-val.

Jelentősen megerősítik ezt az intézményt, mert Karácsony Gergely főpolgármesternek nagyon fontos célja a hatékony jelenlét az EU-ban és az összefogás is más településekkel, amit a tegnapi aláírás is mutat a V4-es fővárosok polgármestereivel.

A fő cél a lobbitevékenység és ezen belül az uniós források elérése közvetlenül, de ennél sokkal több is, például, hogy a szempontjaikat érvényesítsék a jogalkotásban. Ezeket az információkat pedig visszaáramoltassák a településükre, hogy mi történik, mire számítsanak – mondta Jávor Benedek. Nyilván lehet internetes kereséssel is információhoz jutni, de amikor még készülő döntéseket a döntéshozóktól tudnak meg, azt nem pótolhatja más módszer.

Az az egyik nagy cél, hogy ne minden Mészáros Lőrincnél landoljon. A költségvetés körvonalai már megvannak, de el lehet érni, hogy bővüljenek azok a keretek, amelyekre a települések a kormányoktól függetlenül, közvetlenül pályázhatnak. Erre – brüsszeli szemszögből – a korrupcióval kapcsolatos aggodalmak miatt lát esélyt, amelyekről Magyarországon azért tudjuk, hogy többek aggodalomnál: a Nemzeti Együttműködés Rendszerének stabilizálására fordítják ezeket az összegeket.

Az is a cél, hogy megmutassák azt a küzdelmet, amely a nyitott, korrupcióellenes, klímavédelem mellett elkötelezett városok és a korrupt, populista kormányok között van, vagyis, hogy Közép-Európa nem azonos az illiberális rezsimekkel.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook

Reggeli gyors
2019. december 17., kedd 08.20
Műsorvezető: Dési János