„Klubrádió
Esti gyors

A kormány nem enged Liget-ügyben, a főváros sikert lát

12/12/2019 20:08

| Szerző: Klubrádió

Gulyás Gergely miniszter közölte: megépítenék a Városligetben azt a három épületet is, amelynek elkészültét nem támogatja a Fővárosi Közgyűlés. Ha kell, kivárják a politikai változást, és utána indulnak meg a munkagépek. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes ugyanakkor sikerként értékeli az 50 milliárdos egészségügyi ráfordítás kiharcolását az atlétikai világbajnokságért cserébe.

2019. december 12. Esti gyors / részlet, Kiss Ambrus (19.12.12.)
07:52
00:00

A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának üléséről kérdeztük Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettest az Esti gyorsban, aki azt mondta: sok ügyet vettek végig és sok ügyben győzött „a budapestiek, a budapesti adófizetők álláspontja”. (A tanácsban mások mellett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Karácsony Gergely főpolgármester tárgyalt.)

Az atlétikai vb-ért cserébe el tudták érni az 50 milliárdos egészségügyi ráfordítást (amely plusz összeget jelent a járóbeteg-ellátásra, nem függ a már elindult programoktól), várják a kormányhatározatot, amely ezt tartalmazza. Gulyás Gergely miniszter szavában bíznak, de a kormányzat határozatokkal működik.

Úgy fogalmazott: konstruktív szakmai vita volt minden területről. Ennek a testületnek az a sajátossága, hogy csak akkor dönthet, ha mindkét fél rábólint valamire. Amiben nem jutottak közelebb, abban szakmai munkacsoportok jönnek létre. Szerinte a budapestiek véleménye is bekerülhet most már a kalapba, nem csak a kormány egyoldalú döntései.

Liget Budapest - A Magyar Zene Háza építése
 
Budapest, 2019. január 16. Munkagépek a Liget Budapest projekt keretében épülő Magyar Zene Háza építési területén a Városligetben 2019. január 16-án. MTI/Balogh Zoltán
 


A Ligetnél három intézményről van szó, ahol probléma van, ahol nem indult el az építkezés, a Fővárosi Közgyűlés álláspontja szerint ott ne is kezdjék el. Gulyás Gergely viszont azt mondta, ők márpedig meg akarják építeni ezeket. A főváros gesztust tett, felajánlva, hogy épüljön meg máshol ez a három épület, ebben az esetben merev elutasítással találkoztak. A kormány készen áll a munkagépekkel, tervekkel, ha egyszer politikai változás lesz Budapesten – tette hozzá a főpolgármester-helyettes.

A szuperkórháznál jobb a helyzet, de ott se született döntés. Munkacsoportot hoznak létre, hogy megvizsgálják, hol máshol lehetne még felépíteni, ahol a tömegközlekedéshez jóval közelebb lenne. Budapest a Kelenföldi pályaudvar környékét vagy fővárosi tulajdonú telket is fel tud ajánlani, de meg kell vizsgálni a konkrét igényeket, februárra lesznek alternatívák. A kormány részéről itt nagyobb rugalmasságot tapasztalt Kiss Ambrus.

Kérdeztük a témáról Fürjes Balázs államtitkárt is, aki mindent nagyon pozitívan írt le, azt az interjút ITT találják.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg! Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Esti gyors
2019. december 12., csütörtök 18:35
Műsorvezető: Gergely Zsófia