„Klubrádió

Megállapodott Karácsony és Gulyás az atlétikai vb-ről

12/12/2019 18:38

| Szerző: Index/Klubrádió

Hivatalos, lesz atlétikai világbajnokság 2023-ban Budapesten, miután a kormány elfogadta a főváros feltételeit. Erről a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában állapodott meg Gulyás Gergely miniszter és Karácsony Gergely főpolgármester. Úgy tűnik, a kormány mégis be akarja építeni a Városligetet, a Biodómra pedig nem adnának több pénzt.

Ahogy az index beszámol, elsőként az atlétikai vb-ről volt szó, amelyről egyetértés van, a kormány támogatja a fővárosi közgyűlés által meghatározott kritériumokat, van forrás a programban például a fővárosi járóbeteg-ellátás fejlesztésére, mondta Gulyás Gergely. Karácsony Gergely hozzátette, megegyeztek, hogy atlétikai centrum épül, ami a vébé után a tömegsport helyszíne is lesz, kap a főváros 50 milliárd forintot egészségügyre és csepeli zöld fejlesztés lesz.

A Déli Városkapu – Budapest Diákváros, Ferencvárosi Szabadidő- és Sportpark városépítő fejlesztés ügyében is csak részletkérdésekben vannak viták, jelentették ki.

A kormány és a főváros is támogatja, hogy legyen új szuperkórház Budán, de annak helyszínében nem tudtak megállapodni. Karácsony szerint a kormány által kijelölt helyszín tömegközlekedéssel nem megközelíthető, ezért felajánlották, hogy a Kelenföldi pályaudvarnál lévő fővárosi telkek egyikén legyen az új kórház. Gulyás „nagyon mérsékelten optimista, hogy ezt a beruházást meg lehet-e máshol valósítani”, február elején visszatérnek erre is.

A Galvani híd ügyében további szakmai viták lesznek, hogy megelőzze-e a délebbi Albertfalvai híd építése, de mint Karácsony mondta, nincs kőbe vésve a fővárosi álláspont. Hozzátette: fontos érv a Galvani híd mellett a belváros autóforgalmának csökkentése, megvizsgálják hogy szolgálhatná ezt a legjobban, ezért elnapolták a döntést az ügyben.

A Lánchíd felújításának sürgősségében egyetértettek a felek. Gulyás közölte, hogy az a forrás, amiben Tarlós Istvánnal korábban megállapodtak, továbbra is rendelkezésre áll. Mivel azonban ez a pénz úgy tűnik, kevés lesz, és a fővárosnak nincs pluszforrása, Karácsony szerint elképzelhető, hogy a Alagút felújítását későbbre tolják.

2019. december 12. A lényeg / részlet, Karácsony Gergely a Ligetről (19.12.12.)
00:52
00:00

A városligeti beruházásokról viszont nem közeledtek az álláspontok: Gulyás közölte, hogy az összes tervbe vett épületet szeretnék megépíteni, Karácsony pedig kijelentette, hogy a fővárosi közgyűlés úgy döntött: a megkezdett építkezéseket fejezzék be, de újakba már ne kezdjen a kormány. (Ez három plusz épületet érint: a Nemzeti Galériát, az Innováció Házát, és a Városligeti színházat.) Karácsony elismerte, hogy a főváros ugyan nem tudja ezeket leállítani, de ígéretet kaptak, hogy amíg a fővárosnak ez az álláspontja, addig a kormány nem kezdi el az építkezést.

2019. december 12. A lényeg / részlet, Gulyás Gergely (19.12.12.)
01:09
00:00

Végül szó volt arról is, hogy a városligeti Biodóm befejezéséhez is szükség lenne még pénzre. Gulyás ezügyben elmondta, hogy egyszer már adott a kormány erre a beruházásra 18 milliárd forintot pluszban, remélik, hogy a mostani problémát megoldja a főváros maga. Karácsony azonban közölte, megörökölték a problémát az előző városvezetéstől, a munkákat márciusig tudják fizetni, addig megoldást kell találni.