„Klubrádió
Reggeli gyors

Fekete-Győr: Jön az aduász, ha késlekedik a kormány

27/11/2019 13:33

| Szerző: Klubrádió

Mind az öt fővárosi feltételt teljesítenie kell a kormánynak ahhoz, hogy Budapest támogassa az új atlétikai stadion megépítését. Feltételekről és nem javaslatokról van szó – hangsúlyozta Fekete-Győr András, a Momentum elnöke. A politikus szerint, ha a kormány nem teljesíti, akkor az ellenzék kijátssza aduászát – hasonló akcióba kezdenek, mint amivel megakadályozták a Budapestre tervezett olimpiát. A kormány Ferencváros és Csepel feltételeit már elfogadta, a Főváros kormánynak benyújtandó feltételeit a budapesti közgyűlés ma szavazta meg, de öt pont már hétfő óta ismert.

2019. november 27. Reggeli gyors-részlet/Interjú Fekete-Győr Andrással (19.11.27.)
09:05
00:00
Bár a kormány azt kommunikálja, elfogadja az atlétikai stadion építésének ellenzék által szabott feltételeit, a Momentum továbbra is nyomás alatt akarja tartani a kabinetet – ez derült ki Fekete-Győr András, a párt elnökének nyilatkozatából, amit a Klubrádiónak adott.

Ha idén, év végéig nem lesz világos kormánydöntés arról, hogy elfogadják mind az öt feltételt, amelyet az új atlétikai stadion felépítésének támogatásaként a főváros megfogalmazott, akkor jövőre elindul a gigaberuházásról szóló népszavazáshoz szükséges aláírások gyűjtése – mondta Fekete-Győr András, a Momentum elnöke a Klubrádiónak. A politikus erről már egy hete is beszélt, de most szerdán Hadházy Ákos független parlamenti képviselővel sajtótájékoztatót is tartanak az ügyben. Fekete-Győr hangsúlyozta, feltételekről és nem javaslatokról van szó, és ezek érvényesítéséhez a népszavazás lehetősége aduász az ellenzék kezében.

Borkai Zsolt ellen tüntettek Győrben
 
Fekete-Győr András Fotó: 
MTI/Krizsán Csaba
 
 

A Kúria által már hitelesített országos ügydöntő népszavazás eredeti kezdeményezője Hadházy Ákos a Facebookon korábban azt írta, bár az atlétikai stadiont Budapestre tervezik, a költségeit az egész országnak kell állnia. Hadházy biztos benne, hogy össze tudnak szedni 200 ezer aláírást, szerinte ehhez nem kell négy hónap sem.

Fekete-Győr szerint, ha megindul a gyűjtés, akkor a kormány nyilván nem teheti meg, hogy elkezdi az építkezést. Ha mégis belevág, akkor azt rosszul teszi, mert végül a szavazók fogják eldönteni, legyen-e világbajnokság. A népszavazás ugyanis a kormány felett álló intézmény. Fekete-Győr szerint azonban a kabinet nem várná meg a referendumot. Az történne, ami a 2017-es Nolimpia-kezdeményezés sikeres aláírásgyűjtési akciója után a Budapestre tervezett olimpia esetében, vagyis a kormány a voksolás előtt visszalépne az atlétikai vb megrendezésétől.

Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere hétfői közös sajtótájékoztatóján azt közölte, Budapest vezetése öt feltétel teljesítése esetén hajlandó támogatni a vb megrendezését. E szerint a kormány öt év alatt adjon ötvenmilliárd forintot a budapesti járóbeteg és szakellátásra. A stadionberuházással együtt induljon meg a zöldfelületek növelése, kezdjék el a Csepeli Nagyerdő Programot, egy új Városligethez hasonló zöld terület kialakítását. Az új stadion ne csak az élsportot szolgája, hanem a tömegsport és kulturális rendezvények befogadására is legyen alkalmas. Minden szerződés legyen nyilvános, a lehető legátláthatóbb módon költsék el a pénzt. A kormány tartsa fenn korábbi elkötelezettségét a nagy, fővárosi közlekedési célú beruházásokban.

Ferencváros ehhez további igényeket is megfogalmazott. Baranyi Krisztina a polgármester azt is a stadion feltételéül szabta, hogy vizsgálják meg az Országos Széchényi Könyvtár Ferencvárosba költöztetését. Ezen kívül új szakrendelőt, a ráckevei Duna-ág kotrását és a diákváros első két ütemének megvalósítását is kérte a kerület. Utóbbival 4-8 ezer új kollégiumi férőhely létesülhetne.

 
 Az új Budapesti Atlétikai Stadion látványterve (építészfórum.hu)
 

A kormányzat már több nyilatkozatot tett arról, hogy hajlandók együttműködni a Fővárossal és az érintett IX. valamint XXI. kerülettel, hogy megépülhessen a Ferencváros Csepellel szembeni csücskére tervezett új stadion, amely nélkül nem lehetne megrendezni a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságot.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Karácsony és Baranyi sajtótájékoztatója után közölte, Csepel és Ferencváros önkormányzatának szerinte egyirányú és támogató az állásfoglalása után a kormány úgy tekinti, hogy a kérdés eldőlt, az atlétikai világbajnokság Budapesten megrendezhető. Gulyás hozzátette, természetesen várják a Fővárosi Közgyűlés állásfoglalását is. Ezeket a már hétfőn ismertetett feltételeket a Fővárosi Közgyűlés szerdán szavazta meg egyhangúlag.

A kormánynak szabott feltételekről szóló fővárosi közgyűlési szavazás napján, de még a döntés előtt megjelent szerdai Magyar Közlöny szerint a kormány elfogadta Csepel és Ferencváros feltételeit az atlétikai világbajnokság kapcsán. A kormányhatározat szerint a kabinet rábólintott a fent említett Baranyi-tervre is, de Karácsony Gergely öt pontját nem említi.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Feket-Győr Andrással
2019. november 27., szerda 07.40
riporter: Para-Kovács Imre