„Klubrádió
Megbeszéljük...

Baán László: Karácsonynak most el kellene gondolkodnia

11/12/2019 22:28

| Szerző: Klubrádió

A Liget-projekt miniszteri biztosa, Baán László szerint egy új felmérés eredményei ütik Karácsony Gergely főpolgármesternek a beruházások elleni érvelését, amelyben a budapestiek véleményére hivatkozik. A kormánynak viszont biztatást jelentenek az új adatok – véli a városligeti építkezések felelőse.

2019. december 11. Megbeszéljük-részlet/Interjú Baán Lászlóval (19.12.11.)
13:50
00:00

Karácsony Gergely főpolgármester Liget-projekt elleni érvelésében nagyon fontos szerepe volt annak, hogy kevésbé mély közvélemény-kutatásokat vett figyelembe, mint, amely legutóbb készült a témában – mondta Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa.

A városligeti nagyberuházásokért felelős Baán, aki a Szépművészeti Múzeum és a Nemzeti Galéria főigazgatója is, arra a friss vizsgálatra hivatkozott, amely szerint a fővárosiak több mint kétharmada támogatja a Liget Budapestet. Mint mondta, reméli, ez az eredmény mindenképp megfontolásra készteti Karácsony Gergelyt a projekttel kapcsolatban, a kormánynak pedig biztatást jelent, hogy van értelme.

Kérdésre válaszolva a miniszteri biztos arról is beszélt, a kormány jogi értelemben megteheti, hogy az összes tervezett új épületet megvalósítja a Városligetben, mert azokra érvényes és végrehajtható építési engedély van. Arra a felvetésre, hogy ha a kormánynak nem sikerül megállapodnia a fővárossal, akkor vajon erőből is felépíti-e a vitatott intézményeket a Városligetben, Baán László azt mondta, a két fél hosszú, izgalmas és fontos tárgyalásokat folytat az ügyben, ezért semmit nem mondana az egyeztetések előtt. Ha azonban a főpolgármester továbbra is azt mondja, hogy a budapestiek érdekeit az ő véleményük alapján kívánja képviselni, akkor nyilván figyelemmel fogja megvizsgálni az újabb közvélemény-kutatást – tette hozzá.

Liget Budapest - Jó ütemben haladnak a munkálatok
 
 Budapest, 2018. július 10. Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa, a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója beszél a Liget Budapest Projektben megvalósuló beruházásokról a Városliget Zrt. Dózsa György úti székhelyén 2018. július 4-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
 

A Baán által a korábbiaknál mélyebbnek tartott kutatást a Városliget Zrt. megbízásából az Inspira Research Group készítette a Liget-projektről. A budapesti felnőtt lakosságot reprezentáló ezerfős csoportban végzett vizsgálat során a kérdezőbiztosok személyesen kérdeztek meg a bevont személyeket, miután laptopon bemutatták nekik a projekt látványterveit. A felmérés szerint a tervek ismeretében a megkérdezett fővárosiak 70 százaléka támogatja a Liget Budapestet.

Baán szerint ez az eredmény azért fontos, mert a megkérdezettek, más felmérések alanyaival szemben, úgy válaszolhattak, hogy előtte megismerhették a kérdéses terveket. Bolgár György azonban felvetette, hogy szép, új épületek látványterveire sokan szívesen mondanak igent, de itt a fő kérdés talán nem ez, hanem, hogy tele kell-e építeni egy közparkot, ahelyett, hogy az odatervezett intézményeket más kevésbé zöld területeken húznák fel. Baán viszontválasza szerint a Városligetet nem lehet más közparkokhoz hasonlítani, mert ott mindig is sok épület állt.

Egy korábbi, októberi vizsgálat azonban éppen ellenkező eredményt adott. A Závecz Research 24.hu megbízásából készített felmérése során azt kérdezték az emberektől, támogatják a múzeumi negyed építését a Városligetben? A válaszok szerint a budapestiek 62 százaléka leállítaná a Liget-beruházást és közparkként működtetné a Városligetet. A kutatás azt is kimutatta, hogy még a jobboldali szavazók 26 százaléka is ellenzi a projektet.

Karácsony Gergely már az önkormányzati választás kampányában is kritizálta a Liget-projektet, majd az új fővárosi közgyűlés az első ülésén, november 5-én megszavazta a főpolgármester Liget-projektről szóló javaslatát, amelynek lényege, hogy új épületeket már ne húzzanak fel a parkba. Mivel Orbán Viktor miniszterelnök korábban azt mondta, amit nem akar Budapest, az nem fog megépülni, a fővárosi döntés megakadályozhatja a Magyar Innováció Háza, a Városligeti Színház és az Új Nemzeti Galéria terveinek megvalósítását is. Ezeknek a megépítése ugyanis még nem kezdődött el, szemben a Magyar Zene Háza és a Néprajzi Múzeum munkálataival.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Megbeszéljük/Interjú Baán Lászlóval
2019. december 11., 16.45
riporter: Bolgár György