„Klubrádió
Reggeli gyors

Horváth Csaba: Hiába ígérgetett Orbán Japánban

10/12/2019 16:05

| Szerző: Klubrádió

Horváth Csaba zuglói polgármester szerint bár Orbán Viktor Japánban az új Nemzeti Galériáról is beszélt, a Városligetben mégse épülhet semmi új.

2019. december 10. Reggeli gyors / részlet, Horváth Csaba (19.12.10.)
08:02
00:00

Orbán Viktor Japánban a Liget projekt kulturális beruházásairól is beszélt, azt mondta, hogy lesz új háza a festészetnek, pedig az új Nemzeti Galériát nem szeretné sem a kerület, sem a főváros vezetése. 

Horváth Csaba: vagy nem mondott igazat a kormányfő akkor, amikor azt állította, hogy a budapestiek dönthetnek arról, mi épülhetnek és mi nem, vagy elfelejtette, amit ígért, vagy mégiscsak meg akarja építeni ezeket az épületeket. Horváth Csaba „garantálja”, hogy nem épül meg új épület a Városligetben. Abban partnerek, hogy új helyet keressenek neki, ha erre egyáltalán van szükség, mert vannak nívós kiállítóhelyek, csak kevés pénzt kapnak.

A XIV. kerületi polgármester beszélt arról is: a színházak szabadságát ért támadások a Budapest elleni támadások részei. Ezek között sorolta fel az egészségügy, az oktatás helyzetét, de azt is, hogy „nem építünk be közparkot” építési telekként. Mi a kisebb környezeti kár? Bizonyos épületek befejezése vagy visszabontása? Ennek vizsgálata most is folyamatban van a fővárosnál – tette hozzá Horváth Csaba.

Kérdeztük arról is, hogy Hadházy Ákos független képviselő szerint a kultúrtörvény visszavonásához kellene kötni az atlétikai stadion megépítését. A polgármester azt mondta: ha mindent összekapcsolunk mindennel, állóháború alakul ki. A napi működőképességet garantálni kell, ezen egy állandósult háború nem segítene. De természetesen rögzíteni kell azokat a fix pontokat, ahonnan nem lehet hátrálni, például azt, hogy a Városligetet nem lehet még jobban beépíteni és azt is, hogy a színházak szabadságát meg kell őrizni.

Ragaszkodnak hozzá, hogy jöjjön létre egy törvény, egy szerződés, amely garantálja, hogy minden befizetett tíz adóforintból egy Budapesten marad, és majd a budapestiek döntik el, hogy abból kórház lesz, metró vagy stadion – jelentette ki Horváth Csaba.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook

Reggeli gyors
2019.12.10. 08:20
Műsorvezető: Lampé Ágnes