„Klubrádió
Esti gyors

Egy lépés hátra, két lépés előre

9/12/2019 18:03

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

Talán a Művészeti Akadémián darvadozó hivatalos művészek arra riadtak, hogy a radikális tisztogatók őket is csak a szemétdombra szánják, mert nem lesznek elég jó vicsorgók, elég tökös magyarok hozzájuk képest? Esetleg maradt annyi befolyásuk, hogy a magyarminiszter és az általa pátyolgatott nácik, fajvédők, és nacionalisták még ne törjenek át? Ki tudja? És ki vallja be, ha így van?

2019. december 09. Esti gyors / részlet, Szénási Sándor jegyzete (19.12.09.)
02:10
00:00

Csak kérdéseink vannak. Miért vonták vissza ilyen gyorsan a kulturális salátatörvényből az igazgatók kinevezésének miniszteri vétójogát, és a Nemzeti Kulturális Alap kiüresítését? Miért nem hozzák létre a Magyar Nemzeti Kultúrközpontot, amely pedig nagyívű útmutatásokkal szolgált volna a kultúrpolitikai magyarságteljesítmény kormánykonform elvárásait illetően? Most mi van?

Megijedtek volna attól a színházi szakmától, amely – legyünk őszinték – más szakmákhoz, csoportokhoz hasonlóan nem tűnt a szolidaritás nagy barátjának, és most sokan azért keményítettek be, mert már rájuk került a célkereszt? Visszariadtak volna a teljes magyar értelmiség bojkottjától, bár per pillanat nem jut eszünkbe, hogy a teljes magyar értelmiség mit is tudna bojkott formájában elutasítani magától, hiszen nincs is semmi, amivel kínálnák?

Vagy talán a Magyar Művészeti Akadémia homlokráncolása tántorította volna el tervétől a kormányt, azután, hogy az új koncepció, amely az NKA bábjában hozta volna létre az amúgy biztosan létrejövő Nemzeti Kulturális Tanácsot, gyakorlatilag mellőzte volna ezt a kitűnő intézményt, ami pedig az alaptörvényben is szerepel, mint kulturális alapvetés?

Ha ez így van, akkor azt látjuk, hogy ismét kiújult a lökdösődés a mérsékelt jobboldali, konzervatívnak nevezett értelmiség és a régóta őrségváltást követelő szélsőjobb között? Talán a Művészeti Akadémián darvadozó hivatalos művészek arra riadtak, hogy a radikális tisztogatók őket is csak a szemétdombra szánják, mert nem lesznek elég jó vicsorgók, elég tökös magyarok hozzájuk képest? Esetleg maradt annyi befolyásuk, hogy a magyarminiszter és az általa pátyolgatott nácik, fajvédők, és nacionalisták még ne törjenek át? Ki tudja? És ki vallja be, ha így van?

És ha így van, akkor mi van? Ki hiszi el, hogy ami ma még retirálás, holnap nem lesz mégis törvény, ha nem így, hát úgy? Miért gondolná bárki, hogy a kapu, amin a szélsőjobbnak ma még dörömbölnie kell, nem lesz-e holnap tárva-nyitva?

Riogatnánk? Nem, csak kérdezünk.

Szénási Sándor jegyzete a 2019. december 9-i Esti gyorsban hangzott el.