„Klubrádió
Hetes Stúdió

Kézből etetett színház?

7/12/2019 12:40

| Szerző: Klubrádió

Az egészségügy, az oktatás után most a kultúra, ezen belül is a színházi kultúra kellene a kormánynak, amely közben azt állítja, hogy itt jogállam van. Mit tenne ilyesmit látván egy eszményi uniós polgár? 

2019. december 07. Hetes stúdió részlet - 19.12.07. Tartalom
01:15
00:00

Megszűnik a Nemzeti Kulturális Alap, vagyis nem szűnik meg, átalakul. Ez az átalakítás is nagy valószínűséggel a központosításról, a kézből etetésről szól, és persze arról, hogy az állam átvehesse a hatalmat a fővárosi színházak és a Színművészeti Egyetem felett. Tényleg átalakítható a kulturális élet, ha beerősítenek a kultúrharccal? Hamvay Péterrel, a HVG munkatársával beszélgettünk.

A kormány a hetes cikk elleni eljárás kapcsán készített egy 160 oldalas anyagot, amivel bizonyítani kívánta, hogy Magyarországon működik a fékek és ellensúlyok rendszere és jogállam van. Civil szervezetek ezt egy másik anyagban tételesen cáfolták és nemrég konferencián mutatták be az ő álláspontjukat. Az egyik résztvevőt, Urbán Ágnest, a Mérték Médiaelemző Központ munkatársát kérdeztük.

Tarlós István korábban megtiltotta, hogy a munkatársai LMBTQ internetes oldalakat nézzenek a Városházán. Az érintett szervezetek az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordultak, amely nekik adott igazat, végül per lett az ügyből. Karácsony Gergely most visszavonta a pert. Zsidai Péter a szervezetek képviselőit kérdezte összeállításában.

Migráció és szabad munkaerő-vándorlás van Európában, eltűnőfélben a homogén nemzetek. Milyen ma vagy milyennek kellene lennie egy uniós állampolgárnak? Mindenütt átalakul a társadalom szerkezete, új, világpolgárokból álló közösségek alakulnak. Erről beszélgettünk brit alkotmányjogásszal, az amsterdami Vrije Egyetem oktatójával, Gareth Davies-szel. Csernyánszky Judit összeállítása.

Megbeszéljük a hét legfontosabb eseményeit Ónody-Molnár Dórával, Kósa Andrással és Bolgár Györggyel.

Szombaton délután három órától Hetes stúdió Szénási Sándorral.

Kiemelt kép: Pixabay.