„Klubrádió

A kormány puhított a kulturális törvényjavaslaton

9/12/2019 13:27

| Szerző: 24.hu/Klubrádió

Kikerültek vitatott pontok a kulturális törvény tervezetéből, de marad lehetőség komoly változtatásokra. A Nemzeti Kulturális Alapot nem szüntetnék meg, a független színházak működési támogatását nem vennék el, viszont a színházigazgatókról meg kellene állapodni a kormánnyal, amennyiben az önkormányzat igényel állami támogatást.

A Nemzeti Kulturális Tanácsról, a kultúrstratégiai intézményekről, valamint egyes kulturális vonatkozású törvények módosításáról című törvényjavaslatból mostanra kikerültek a Nemzeti Kulturális Alapot érintő rendelkezések, és nincs benne az a szakasz sem, amely gyakorlatilag vétójogot adott volna az emberi erőforrás miniszternek az önkormányzati fenntartású színházak igazgatóinak kinevezéséhez. Kikerült továbbá a független színházak működési támogatásának megszüntetése is. Nem része a törvényjavaslatnak a kicsit zavaros céllal létrehozni tervezett Magyar Nemzeti Kultúrközpont sem – írja a 24.hu.

Ettől még komoly változásokra ad lehetőséget a törvény. A kormányhoz lojális káderekkel feltöltött Nemzeti Kulturális Tanács felállítása benne marad a tervezetben, és a saját művészeti területükben ők mutathatnak majd irányt a nagy stratégiai kérdésekben, mint ahogy arról is rendelkezik a javaslat, hogy különbséget tesz állami és önkormányzati fenntartású színházak között, és ha az önkormányzat nem tud minden forrást fedezni (mint az összes fővárosi színház esetében), az önkormányzat a kormányhoz közös működtetésre vonatkozó kérelmet terjeszthet elő, amit a kormány megvizsgál – ezt már a fidelio.hu foglalja össze.

A javaslat szövege szerint „a miniszter és az önkormányzat meghatározza – ideértve a vezetői kinevezés módját is – az intézmény közös működtetésének és működésének részletes szabályait; rögzíti a központi költségvetésből juttatandó támogatás és az önkormányzati támogatás mértékét.” Szintén új kitétel a tervezetben, hogy „a színház közös működtetésére irányuló megállapodásnak garantálnia kell a közös működtetésben működő színház művészeti szabadságát.”

A törvényjavaslat jelenlegi formájában itt tekinthető meg, a tervezett zárószavazás szerdán lesz. 

Székely Sándor, a Szolidaritás országgyűlési képviselője számolt be arról, hogy a gyorsított eljárás mögött Semjén Zsolt indítványa áll, amit a mai napon adott be.